Åklagaren: ”Det är grymt”

1 av 2 | Foto: Grymt Kammaråklagare Erik Handmark betecknar fallet Bobby som ”grymt". ”Han kunde inte försvara sig”, säger åklagaren.
NYHETER

Åklagare Erik Handmark berättar att det är inte många brottsutredningar som han berörs personligen av.

Men fallet Bobby går utöver allt annat.

– Det är grymt och kränkande, just med hänsyn till att han var förståndshandikappad och hade oerhört svårt att värja sig.

En timme efter att åtalet mot Bobbys mamma och styvpappa släppts kallade förundersökningsledare kammaråklagare Erik Handmark till presskonferens. Han fick berätta om hur förundersökningsarbetet gått till, och hur han tänkt när han formulerat åtalet.

Bygger på mamman

Åtalet bygger på det som mamman berättar. Mannen, styvpappan, nekar till allt. Och det han inte kunnat neka till – att han medverkat till att dumpa Bobbys kropp och så vidare – det har han inte kunnat ge någon förklaring till, berättar Handmark.

– Mannen har inte vidgått att de här händelserna har inträffat. Han har inte alls samma berättelse som kvinnan, och han ställer sig själv frågande till vad som har hänt, säger Handmark.

Ingen förklaring

Styvpappan har inte kunnat lämna någon förklaring till varför de vuxna gjort som de gjort. Varför de inte släppte in Bobby från kylan och så vidare.

– I mångt och mycket tycker han att det är mamman som varit hemsk och elak mot sitt eget barn, berättar Handmark.

Åklagaren bygger åtalet på så kallat likgiltighetsuppsåt, det vill säga att mamman och pappan tagit livet av pojken genom att visa fullständig likgiltighet för hans tillstånd.

Vet inte när han dog

– Det är det som jag kommer att fokusera på under rättegången. Jag tycker att de har uppträtt likgiltigt mot Bobby med tanke på vad de har utsatt honom för.

Enligt åtalet vet man inte exakt vilken dag det var som Bobby dog. Det har inte föräldrarna kunnat svara på.

Läs mer:

Tidigare:

Robert Triches