SVT-cheferna försvunna i öknen

NYHETER

Krismöte på SVT - personalen får inte uttala sig

Två medarbetare på Sveriges Television är försvunna i Kalahariöknen.

-Det är skarpt läge. Vi har inte hört av dem sedan de åkte i lördags, säger deras kollega Erika Bjerström.

Ett intensivt sökande pågår nu efter svenskorna.

Helen Åström och Jenny Söderqvist, båda sändningsproducenter på SVT:s Nyheter och Samhälle, befinner sig sedan två veckor tillbaka i Botswana tillsammans med kollegor från SVT och Sveriges Radio.

De ingår i ett biståndsprojekt där svensk public service utbildar kollegor i Botswana.

Dök inte upp

I helgen var svenskarna lediga och Helen Åström och Jenny Söderqvist bestämde sig för att köra till Kalahariöknen, som gränsar mot Namibia och Sydafrika.

Till kollegorna sa de att de skulle vara tillbaka på hotellet senast i måndags kväll. Men de kom inte tillbaka och i går larmade Erika Bjerström och kollegan Leif Edman såväl SVT som myndigheterna i huvudstaden Garborone.

Efter ett krismöte på SVT kontaktade vd Christina Jutterstöm UD.

-Jag vill inte säga någonting om ärendet, förklarade hon i går kväll.

UD samarbetar nu med myndigheterna i Botswana. Det gör även SVT.

-Vi gör allt som kan göras, konstaterar Helga Baagøe, informationschef på SVT.

Munkavle

Personal från naturreservatet är regelbundet ute och letar efter svenskorna i det enorma området. Samtidigt kontrolleras om deras bil kört in eller ut ur parken.

-Vi befinner oss på polisstationen nu, sa Erika Bjerström sent i går kväll. Men vi har fått strikta order från SVT att inte uttala oss. Det enda jag kan säga är att läget är skarpt.

Enligt svenska ambassaden i Botswana är brottsligheten inte särskilt hög i landet. Men under det senaste åren har det varit en generell ökning av våldsbrott.

Enligt ambassaden äventyrar också vilda djur säkerheten på vägarna, varför man bör undvika att köra efter mörkrets inbrott.

Tidigare:

Pelle Tagesson