Lastbilschauffören mötte Hagamannens blick

NYHETER

”Hans blick var uppskrämd - hans ögon ihåliga”

Foto: Vid Tegsbron i Umeå skedde i december 2005 en mycket brutal våldtäkt. En lastbilschaufför som passerade såg ett par som brottades på cykelvägen. Mannen tutade – men först dagen därpå insåg han att det var Hagamannen och hans 52-åriga offer han sett.

UMEÅ

Lastbilschauffören kom körande på E4:an när Niklas Lindgren våldtog den 52-åriga kvinnan vid Tegsbron.

Han tittade upp.

Blicken var uppskrämd, hans ögon ihåliga.

Sedan fortsatte han övergreppet.

Vid 01.30-tiden på natten den 10 december förra året kom lastbilschauffören körande på E4:an i nordlig riktning. I höjd med Tegsbron, in mot centrala Umeå, ser han en man som står på knä, böjd över en kvinna. Mannen hade ansiktet riktat ut mot älven.

I polisförhör beskriver chauffören att mannen ”ryckte eller slog” i kvinnan.

Chauffören reagerade med att tuta. Då höjde kvinnan sin högra arm. Han tyckte det såg ut som om kvinnan ”hejade”. Hennes kropp låg helt platt efter cykelvägen under bron.

Men inte bara kvinnan reagerade på chaufförens signal. Även mannen höjde huvudet och tittade rakt mot chauffören.

Mörk stirrande blick

I förhör säger lastbilschauffören att det ansikte som mötte honom var samma ansikte som sedan mötte honom i tidningarna, när bilden på Niklas Lindgren publicerades. Hans ögon var mörka, han hade en stirrande och uppskrämd blick. Hans ögon var ihåliga.

Övergreppet vid Tegsbron rubriceras som grov våldtäkt och försök till mord. Den 52-åriga kvinnan lämnades liggande utomhus i sex minusgrader. Hon blödde och hade fått en del av sitt öra avbitet.

Johanna Melén, Mia Carron, Robert Triches