Reinfeldt går hem i storstan

NYHETER

Men norrlänningarna sympatiserar med Persson

1 av 2

Om Göran Persson fick bestämma skulle alla väljare vara lågutbildade norrlänningar. Då vann han lätt valet.

Reinfeldts våta dröm är däremot en företagare i Stockholm.

Tre månader före valet publicerar Statistiska centralbyrån, SCB, sin stora undersökning av partisympatierna. 9300 personer har svarat på vilket parti de skulle rösta på om det vore val.

I undersökningen, den ojämförligt största i sitt slag i Sverige, kan partierna hitta sina styrkor och svagheter. I vilka grupper har budskapet gått hem, vilka borde bearbetas mera?

Starkt stöd i norr

Det röda lagets ledare Göran Persson har sina främsta stödtrupper i Norrland, bland arbetare, lågutbildade och bland kvinnor.

54 procent av norrlänningarna skulle lägga sin röst på socialdemokraterna om det vore val just nu. Och 65 procent av arbetarna utan yrkesutbildning.

Det är grupper som Persson inte behöver ödsla så mycket tid på i valrörelsen. Deras röster har han redan.

Sikta på storstadsbor

Vill han däremot vinna ytterligare stöd ska han sikta in sig på bland annat förstagångsväljare, storstadsbor och högskoleutbildade. Där har socialdemokraterna svagt stöd.

Fredrik Reinfeldt, ledare för det blåa laget, har sitt största stöd bland företagare, i de tre storstadsområdena, bland högutbildade - och bland män.

Stockholm är blått

Hela 42 procent av dem som bor i Stockholms län uppger att de tänker rösta på moderaterna. Liksom 67 procent av storföretagarna.

För att ta hem fler röster behöver Reinfeldt framför allt attrahera fler kvinnor, särskilt lågutbildade i den offentliga sektorn. Hur bär sig en moderatledare åt då?

SCB:s undersökning visar att det blir strid in på målsnöret. Hälften av väljarna är i dag beredda att lägga sin röst på den borgerliga alliansen. Medan 49,1 procent väljer de s, v eller mp.

Perssons styrka ...

Reinfeldts styrka

Lena Melin