De tröstade sig med sex

NYHETER

Första fansen här - en timme efter matchslut

Foto: högtryck på bordellgatan Grupper av svenska fans sågs i går kväll på bordellgatan i Dortmund. På gatans ena sida sitter prostituerade i skyltfönster och försöker locka till sig männens uppmärksamhet.

DORTMUND

En timme efter matchens slut dyker de första blågula fotbollssupportrarna upp på bordellgatan i Dortmund.

Magda, 23, berättar för Aftonbladet att hon de senaste fem dagarna haft fem svenska sexkunder.

Foto: mycket blågult Det var fullt med blågula supportrar på Dortmunds bordellgata i går efter Sveriges 0–0-match mot Trinidad och Tobago.

Linienstrasse vid järnvägsstationen i Dortmund klockan nio i går kväll. Drygt en timme tidigare har Sverige spelat oavgjort mot Trinidad och Tobago några kilometer därifrån.

Grupper av svenska fans börjar strömma in på den smala, knappt 300 meter långa gatan. Längs gatans ena sida sitter prostituerade i skyltfönster och försöker locka till sig männens uppmärksamhet.

Lämnar efter 15 minuter

Ganska snabbt blir blågula fotbollströjor en vanlig färgklick på gatan. Tre tämligen berusade män kommenterar de prostituerades utseende på bred göteborgska.

Klockan 21.13 går en man i 50-årsåldern i svenska landslagströjan in till en av de prostituerade på Linienstrasse 18. Medan han är därinne sitter hans kamrat och väntar på trappan utanför.

Klockan 21.28, exakt 15 minuter senare, kommer han ut igen med ett nöjt leende på läpparna och säger något till sin väntande kamrat.

"Var för berusad"

Under tiden har en annan, yngre man med svenska flaggan virad runt höfterna, gått in till en av kvinnorna som visar upp sig i skyltfönstret Linienstrasse 18.

Sexhandeln går för högtryck. Det var just det här jämställdhetsombudsmannen Claes Borgström ville förhindra med sitt förslag om att Sverige borde bojkotta Fotbolls-VM i Tyskland.

Magda, 23, är en av de prostituerade längs gatan som Aftonbladet lyckas få en intervju med. Hon berättar att hon ursprungligen kommer från Gdansk i Polen, men bor i Tyskland sedan sex år.

-Den normala tiden en kund får är 15 minuter, berättar hon.

En av de svenska kunderna hade hon problem med.

- Han var för berusad. Och när jag sa att tiden var ute började han skrika och kalla mig värdelös.

Speciella bås

Vi lämnar Linienstrasse för en stund och kör till gatuprostitutionen på Ravensberger Strasse där myndigheterna satt upp speciella bås för att underlätta prostitutionen.

Där ser vi bara ett par svenskar i blågula tröjor. Uppenbarligen har de tagit sig dit med taxi av nyfikenhet. De verkar något förvirrade.

Tillbaka på Linienstrasse har nya grupper av svenska fotbollssupportrar kommit. Någon diskretion är det inte fråga om. På en mans tröja står hans företagsnamn och hem-ort.

En hel del av svenskarna är bara nyfikna och vill titta på synden, men under tiden vi är där ser vi att flera svenskar faktiskt köper sex.

Per-Ola Ohlsson