Achtung, Tyskland

NYHETER

Aftonbladets utsände älg gjorde succé

1 av 5 | Foto: På den berömda gågatan Kaufingerstrasse i München firade svenskarnas hemliga vapen – älgen – tillsammans med tyska fotbollsfans.

MÜNCHEN

Nu tar vi dom! Nu tar vi dom!

Svenskarnas hemliga vapen i kampen mot tyskarna anlände i går till München – älgen.

Och han gjorde succé var han än drog fram: i Bierstuben, gågator och på Autobahn.

De senaste dagarna har tyskarna bedrivit en massiv psykningskampaj mot svenskar i allmänhet och det svenska fotbollslandslaget i synnerhet.

De svenska spelarna har kallats fantasilösa knäckebrot-kickers, jämförts med tråkiga Ikeamöbler och mentalt är tyskarna redan i kvartsfinal mot Argentina.

– Visst vinner vi. Men det blir hårt. Det kan gå till förlängning och till och med straffar, säger bajraren Alfons Nickl, 71, komplett i Tyrolerhatt och lederhosen.

Därför slog älgen till i München i går. Han vet hur man paralyserar tyskarna och får dem att glömma allt annat.

Klappade älgen på mulen

Älg heter Elch på tyska och viskar man det i en tysks öra får han eller hon något drömskt i ögonen. Alla som någon gång träffat på en tysk turist i Småland vet att deras högsta önskan här i livet är att se en levande älg.

– Ach, doch. Ein Elch, ein Elch, vrålade Münchenborna, de yngre såväl som de äldre, och alla ville de bli fotograferade bredvid vår ståtliga ”skogens konung”.

Även de mer hårdföra fansen mjuknade och ville fram och klappa älgen på mulen.

Under sitt Tysklandsbesök kom vår älg på att han vid 43 års ålder aldrig åkt i öppen sportbil genom München med hornen fladdrande i vinden. Därför hyrde vi en BMW Cab och tog ett ärevarv på alla de historiska gatorna.

Överallt stannade folk upp och tittade. Överallt möttes vi av leenden och nyfikenhet. Och varje gång vi stannade vid rött ljus var det någon i bilarna bredvid som tog upp mobiltelefonen och tog en bild med den.

Tog bilder

På Münchens största ölhall, Hofbrauhaus, möttes vår älg av obeskrivlig glädje av de svenska fansen som samlats där. De ville använda honom som en murbräcka för att få tyst på de tyska fansens kaxighet.

På den berömda gågatan Kaufingerstrasse kände sig vår älg plötsligt som en av de största celebriteterna sedan Marilyn Monroe. Alla ville ta en bild av honom tillsammans med maken, makan eller barnen. Münchens egna sevärdheter glömdes helt bort.

– Men ni har ändå inte en chans. Ni får åka hem till Sverige efter matchen, hävdade lederhosenbäraren Alman Strocker.

Vår älg tippar 3–0 till Sverige. Taktiken är enkel: byt ut en av mittbackarna mot en älg och medan de tyska spelarna står gapande av förundran och hänfördhet gör Zlatan & Co målen.

Fotbolls-VM går före gud

Läs mer:

Per-Ola Ohlsson