Lockande indiska dofter

NYHETER

Kryddningen är bra – men maten känns tillrättalagd

Redan ute på gatan kan man känna de lockande dofterna av det indiska köket.

Insidan är betydligt mindre mustig, ja nästan minimalistisk. Man behöver verkligen inte oroa sig för att gamla kulturskatter smugglats ut från Indien, inredningen ser mer ut som om den kommer från den närbelägna Indiskabutiken.

Förrätterna är billiga, alla under 40 kronor. Panir pakora är friterad ost med indiska kikärtor och mjöl, lite torrt och tråkigt. Ett bättre val är den kryddiga räksoppan med kokos.

Oxfilé Sizlar och Kyckling Tikka Korai är båda varmrätter som levererar det man förväntar. Lamm Tikka Sizlar är lite segt, men väldigt aromatiskt marinerat. Nanbrödet förtjänar ett hedersomnämnande, det är mjukt, välsmakande och inte ett dugg vidbränt.

Tillrättalagd mat

I likhet med många andra indiska restauranger känns maten lite tillrättalagd för att passa svenska smaker. I alla fall har Matombudsmannens smaklökar lite andra minnen från en Indientripp. Men om man sitter och slevar i sig den sista såsen ur grytan, ja, då är det ändå ett gott betyg åt kryddningen.

Gastronomiskt fynd

Den indiska glassen, Kulfi, är hemgjord, kompakt och ser ut som parmesanost. Kardemumma och cashewnötter är några av ingredienserna. En mangopuré ringlad ovanpå ger en intressant smakbrytning. För 25 kronor får den helt enkelt kategoriseras som ett gastronomiskt fynd. Mangolassin känns som sockerkakssmet med fruktsmak, syndigt ljuvligt.

Varning måste utfärdas för att hamna i det nedre rummet. Då känns det som om man har hamnat i annexet – kallt, kalt och ingen bryr sig om en.

Det här är inte restaurangen dit du ska ta en kompis som alltid vill resa i tredje klass i utvecklingsländer.

Men kanske en mamma som fortfarande funderar på om sushi är konstigt eller gott.

Matombudsmannen