Hittades död efter tre dygn

NYHETER

Ingen visste att Irmgard, 79, skickats hem från sjukhuset

1 av 2 | Foto: HITTADES DÖD PÅ TOALETTEN Siv och Roy Johansson blev inte underrättade när Roys moster Irmgard insjuknade. När hon fick lämna sjukhuset fick inte heller servicehuset där hon bodde veta detta. Tre dagar senare hittades hon död på toaletten. "Hade någon bara orkat lyfta på luren hade det här aldrig behövt hända", säger Roy Johansson.

FLEN

Irmgard, 79, hittades död på toaletten efter tre dygn.

Hemtjänsten visste inte att hon kommit hem från sjukhuset.

De anhöriga hade inte ens fått reda på att hon var sjuk.

- Hade någon bara orkat lyfta på luren hade det här aldrig behövt hända, säger Roy Johansson, Irmgards gode man och närmaste anhörig.

Fallet väcker nu starka känslor i Flen.

När rullstolsburna Irmgard trillade och fördes till akuten ringde hemtjänsten aldrig och berättade det för Roy.

När läkarna skickade hem henne igen redan samma kväll ringde sjukhuset inte och berättade det för hemtjänsten.

Frustrerande

Exakt hur Irmgard kom hem och vem som hjälpte henne vet Roy och hans hustru Siv inte. Det enda de vet är att en hemvårdare av en slump hittade Irmgard på toaletten efter nästan tre dygn och att hon sannolikt dog av en hjärtinfarkt.

- Det är det som är så frustrerande. Man kan inte sova, man funderar hela tiden eftersom man inte fått klara besked, säger Roy Johansson.

För några veckor sedan hade de ett möte med ansvariga inom socialförvaltningen. Men mötet blev inte vad Siv och Roy hade hoppats på. I stället för tydliga svar på vad som gått fel erbjöds de att gå i terapi.

- Men man kan väl inte bearbeta sorgen om man inte fått klarhet i hur det har gått till, säger Siv Johansson.

Tackade nej till hjälp

Socialchefen i Flen, Eva Öhlander, säger att hemtjänsten aldrig kontaktade Roy eftersom Irmgard sagt att hon skulle ringa själv.

- Det här var en person som var kapabel att ta ansvar för sig själv och då går vi inte in över hennes huvud, säger hon.

Även på sjukhuset förklarar man de uteblivna samtalen med att Irmgard tackat nej till hjälp.

- Det är viktigt att inte betrakta gamla som inkapabla. Det är en fråga om personlig integritet, säger Dan Hegewald, verksamhetschef på Kullbergska sjukhuset i Katrineholm.

Nu pågår en utredning av fallet och av rutinerna inom hemtjänsten och sjukvården.

Tvivlar på läkaren

Enligt Dan Hegewald är det troligt att Irmgard drabbats av hjärtinfarkt oavsett omständigheterna. Men Roy Johansson tvivlar.

- Man vet inte hur mycket hon fick kämpa. Jag får inte tillbaka min moster, men jag skulle vilja att politikerna tar sig en funderare på hur äldrevården fun-gerar.

Eva Buskas