Sänkt straff för rattfull som dödade tonårspojkar

NYHETER

Rattfull och i hög fart körde 54-åringen ihjäl två pojkar på moped. Sedan smet han från olycksplatsen vid Skästra i Hälsingland.

Nu sänker hovrätten hans dom till fängelse i ett och ett halvt år.

– Man kan ju fråga sig hur många man ska köra ihjäl för att få fyra år, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Olyckan inträffade på kvällen den 11 juni 2004. Pojkarna, 15 och 16 år gamla, hade haft skolavslutning tidigare på dagen och var tillsammans med kamrater på fest på kvällen i Skästra, norr om Järvsö.

När pojkarna skulle åka iväg med moped till en annan fest rammades de av en personbil då de skulle passera riksväg 83.

Vid kollisionen slungades pojkarna iväg närmare 50 meter innan de slog i vägbanan. Bilen fortsatte en bit innan föraren tappade kontrollen och körde av vägen.

Spårades av hund

54-åringen smet från olycksplatsen men spårades senare av en polishund. Blodprov visade att han hade 1,35 promille alkohol i blodet. Han dömdes senare av tingsrätten till två års fängelse för vållande till annans död, grovt rattfylleri och smitning.

Hovrätten för nedre Norrland kom till samma bedömning som tingsrätten i ansvarsdelen. Den delade därmed tingsrättens syn på 54-åringens skuld. Men domen var för hård ansåg hovrätten, som sänkte straffet med ett halvår.

– Hovrätten har väl ansett att praxis för det här brottet ligger på ett och ett halvt års fängelse och dömt därefter, säger Christer Sammens, som inte anser att någon skugga ska falla över hovrätten. Den har följt praxis från liknande rättsfall.

Däremot anser han att straffskalorna borde användas fullt ut. För vållande till annans död kan enligt lagen fängelse i upp till sex år dömas ut.

– Om man kör ihjäl två unga grabbar har man orsakat anhöriga och kamrater ett omätbart och oreparabelt lidande. Om domen blir livstid blir ju så klart inte den saken bättre, men ibland känns domarna aningen billiga, säger han.

HD prövar liknande fall

Ett liknande rättsfall prövas just nu av Högsta domstolen. Den ska avgöra om ett och ett halvt års fängelse är tillräcklig påföljd för den rattfyllerist som körde ihjäl en farmor och hennes elva månader gamla barnbarn i Flurkmark utanför Umeå.

HD:s utslag kommer att få betydelse för hur domstolarna i fortsättningen dömer rattfyllerister som orsakar dödsolyckor.

Överåklagare Sven-Erik Alhem anser att det är olyckligt att domen för Skästra-olyckan kommer så nära i tiden inför HD-avgörandet. Skälen för att sänka straffet till 1,5 år är torftigt redovisade, skriver han i en kommentar till hovrättsdomen.

”Alla inom åklagarväsendet verkar för en kraftig rättspraxisförskjutning uppåt. Det är också vad som svarar väl mot det allmänna rättsmedvetandet i mål av detta slag”, skriver Alhem.

Kraftigt ökad olycksrisk med alkohol

Thomas Eriksson/TT