Svenskarna inte hittade

NYHETER

MALMÖ

De försvunna barnens kamrater är otröstliga.

- Min dotter var ledsen för att hennes kompis skulle flytta till Pakistan i ett år. Nu är flickan försvunnen i ett totalt raserat hus. Det finns inte ord för att förklara detta, säger en pappa.

Foto: SVENSKHUSET Den svenska kvinnan och hennes tre barn befann sig i familjens lägenhet på nionde våningen i Magella Towers i Islamabad. De har inte hittats ännu.

Den 35-åriga kvinnan och hennes tre barn - ett, nio och tio år - befann sig i familjens lägenhet på nionde våningen i Magella Towers i Islamabad när jordbävningen bröt ut.

De höll på att förbereda sig för att åka på ett idrottsevenemang som de äldsta barnens skola arrangerade. De skulle hämtas av en chaufför klockan 10.15 på lördagsförmiddagen, men en timme tidigare kom skalvet.

Sex svenska familjer

Pappan i familjen, ett 36-årigt befäl från P 7 i Revingehed, befann sig då på uppdrag i den indiska delen av Kashmir.

När huset började skaka hann sannolikt inte kvinnan och de tre barnen ut. Familjen hade sin lägenhet längst upp av de sex svenska familjer som bodde i huset. Samtliga de övriga hann, under stor dramatik, sätta sig i säkerhet.

I två dygn har man nu letat efter överlevande i rasmassorna - men den svenska kvinnan och hennes tre barn har inte hittats.

- Vi hoppas fortfarande att de ska hittas levande, säger Jan Bohman, pressansvarig på P 7. Men vi har redan under söndagen aktiverat vårt krisstöd, framför allt för de anhöriga, och under måndagen kommer all vår personal här att informeras om vad som hänt.

Det 36-årige befälet och trebarnspappan var i Pakistan som FN-observatör. Även chefen för gruppen, Thomas Kristensson, tillhör P 7. Hans familj hann rädda sig ut ur huset innan det raserades.

Flera FN-uppdrag

- Båda officerarna har varit hos oss i många år och har dessutom haft flera FN-uppdrag, berättar Jan Bohman.

Det 36-årige befälet började sin tjänstgöring i Pakistan för några månader sedan. När han installerat sig Islamabad och ordnat bostad åt familjen kom hans fru, son och två döttrar efter. Familjen bodde sedan flera år tillbaka på en större ort i Skåne.

- På vår gata bodde de i knappt två år innan de i somras flyttade till Pakistan, berättar en granne. Vår dotter lekte ofta med deras nioåriga dotter och jag träffade och pratade med föräldrarna ibland.

Vännen jätteledsen

- När vi fick veta att de skulle åka till Pakistan var min dotter jätteledsen, hon tyckte det var tråkigt att hennes kompis skulle flytta så långt bort.

- När vi hörde att en svensk familj var förvunnen efter jordbävningen började vi självklart fundera på om det var de. Det är hemskt när vi nu vet att det är så. Vi kan bara hoppas att de hittas levande - men det känns som om hoppet är ute.

- Och stackars man som förlorar sin familj på det här sättet.

Läs mer:

Tidigare:

Pelle Tagesson