”Män mer snabb- tänkta än kvinnor”

Publicerad:
Uppdaterad:

Forskare: Tydlig skillnad mellan könen

Män tänker snabbare än kvinnor.

I alla fall om man får tro tre kanadensiska forskare.

Som alla är män.

En zoolog och två psykologer, samtliga av manligt kön, hävdar att de har lyckats mäta tankarnas hastighet. De tre forskarna, Edward Reed, Philip Vernon och Andrew Johnson, har fått fram uppgifter på hur snabbt hjärnan överför nervimpulser. Och männens hjärnor ska enligt forskarna arbeta hela fyra procent fortare än kvinnornas, uppger sajten icWales.co.uk.

– Den mycket tydliga skillnaden mellan könen var högst oväntad, säger de tre forskarna.

Mer fettsubstans

Skillnaden ska bero på att männens hjärnor har tjockare lager av myelin, den fettsubstans som omger de flesta nervfibrer och påskyndar överföringen av nervimpulser till andra delar av kroppen.

Forskarna utförde sitt experiment genom att mäta huvudena på testpersonerna. Sedan lät de elektroder mäta hur lång tid det tog för en bild att överföras till en impuls och skickas till hjärnans visuella centrum.

"Fåfäng övning"

Resultaten har ännu inte blivit publicerade men redan nu är stora delar av forskarsamfundet irriterade. Forskarnas experiment kallas för en ”fåfäng övning” och jämförs av många med frenologi – den nu förkastade läran om sambandet mellan en människas skallform och personlighet.

Sara Ångström

Publicerad: