Åtalet mot Hagamannen flyttas fram

NYHETER

Chefsåklagaren begärde förlängd åtalstid

Chefsåklagare Annika Öster begärde på onsdagen tre veckors förlängd åtalstid för Hagamannen, den 33-åring som är häktad misstänkt för en rad överfall och våldtäkter mot kvinnor i Umeå.

Det innebär att åtalet mot honom ska vara väckt senast den 13 juni.

Annika Östers mål är att rättegången vid Umeå tingsrätt ska vara klar före midsommar, fast tidsschemat är fortfarande osäkert.

– Mellan tummen och pekfingret gissar jag att det behövs sex dagar för rättegången, säger hon till TT.

Reglerna säger att rättegången ska vara i gång senast en vecka efter det att åtalet väckts – alltså den 20 juni om åtal är väckt den 13 juni.

Tidigare hade Umeå tingsrätt satt den 24 maj som sista dag för åtal. Men den tekniska delen i förundersökningen är inte riktigt klar. Det handlar om det sista överfallet som Hagamannen misstänks för. I december förra året våldtogs och misshandlades en 51-årig kvinna brutalt på Teg i Umeå. Så brutalt att överfallet rubriceras som mordförsök.

Delgivning

I Tegsfallet har polisen just fått tillbaka bevismaterial som analyserats av Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL) i Linköping. Efter dokumentering och fotografering förs SKL-materialet in i förundersökningen.

Nästa vecka sker en slutdelgivning då 33-åringens och hans advokat Leif Silbersky får den kompletta förundersökningen. De ges sedan möjlighet till så kallat rådrum och kan lämna synpunkter och begära kompletteringar.

Sex fall

33-åringen greps den 29 mars efter ett tips. Hagamannen har varit misstänkt för nio övergrepp nattetid sedan 1998, 33-åringen har erkänt sex av dem.

– Åtalet kommer att innehålla sex överfall, berättar Annika Öster.

Ett av överfallen som 33-åringen har erkänt har rubricerats som misshandel. Detta är redan preskriberat och tillhör därför inte åtalet.

Under utredningens gång har dock ett nytt övergrepp tillförts.

– Jag kan inte kommentera den misstänktes inställning till det fallet, säger Annika Öster.

Anders Edholm/TT