Fredligt tältläger stormades av militär

NYHETER

Nu hotar demonstranterna med hungerstrejk

Foto: Inrikesstyrkorna sattes in mot demonstranterna.

De satsade sina besparingar för att få en lägenhet.

Några lägenheter har inte byggts.

I fredags samlades de utanför regeringsbyggnaden i Moskva och krävde pengarna tillbaka.

Protesterna slogs ned av de ryska inrikesstyrkorna.

Foto: Fler protestmöten planeras i Moskva.

I fredags byggdes ett tältläger upp utanför regeringsbyggnaden ”Vita huset” i Moskva.

De tältande hade kommit från städer runt om i Ryssland.

De har satsat hundratusentals kronor på drömmen om en lägenhet. Nu kräver de pengarna tillbaka.

Majoriteten har blivit lurade av byggnadsföretaget ”Sociala initiativet”. Under loppet av 14 år har det statligt understödda företaget sålt 50 000 lägenheter till hoppfulla ryssar. Inga lägenheter har byggts. I januari arresterades företagets vd. Men pengarna som människor från hela Ryssland satsat i projektet är borta.

Ingen dialog

– Vi har försökt med andra metoder. Vi har vänt oss till det lokala byggnadsministeriet, till åklagarmyndigheten. Sedan september förra året har vi hållit möten. Men de för ingen dialog med oss. Vi går inte härifrån förrän vi har fått se dokumenten. Om frågan inte har fått en lösning inom en vecka börjar vi hungerstrejka, säger protestaktionens presstalesman Anastasija Antonytjeva, enligt tidningen Novaja Gazeta.

Demonstranterna kräver handling från presidentens och regeringens sida. De kräver att myndigheterna hjälper dem att få sina pengar tillbaka.

Beväpnade med batonger

Parlamentsledamöter och andra politiker har kommit ut till demonstranterna för att lyssna till deras krav, men inga klara besked har getts.

Sent i fredags kväll stormades tältlägret av inrikestrupper beväpnade med batonger och med hjälmar på huvudet. Demonstranterna släpades iväg till bussar och vidare till inrikesministeriets lokala avdelning. De hotas nu av böter för sitt olagliga tältläger.

På tisdagen tänker demonstranterna återuppta sin protestaktion.

Bättre kontroll

Enligt radiostationen Echo Moskvy kräver de att landets byggföretag kontrolleras bättre. De kräver att presidenten själv ska se till att en sådan granskning görs. Om inte hotar de med att vända sig till WTO med kravet att inte låta Ryssland bli medlem i världshandelsorganisationen. Enligt radiostationen anser demonstranterna att ett land som inte kan försvara sina egna medborgare inte har rätt att vara en del av världssamfundet.

Johanna Melén

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland