Fem miljarder i sedlar blir värdelösa vid nyår

NYHETER

Men du har fortfarande chans att byta de gamla mot nya

Har du blå tjugolappar hemma, eller kanske en femhundring utan folieband.

Sista december blir de värdelösa - men du har fortfarande tid att byta en gammal sedel mot en ny.

Senast Sverige bytte sedlar var 1998. Då utgick bland annat den gamla femtiolappen med Gustav den tredje och den stiliga tusenlappen med porträtt av kemisten Jöns Jacob Berzelius.

När Riksbanken i år vill byta in sedlar handlar det om 20-, 100- och 500-lapparna och den silverfärgade 50-öringen.

– Vi har redan börjat skicka ut information till alla hushåll som kommer att skickas som direktreklam, säger Mats Bruce, sakkunnig på sedlar och mynt hos riksbanken.

Skillnad mellan nya och gamla sedlar

Det främsta skälet till att sedlarna ska tillbaka till riksbanken är att de är lättare att förfalska än de nya med folieband.

– Vi bytte ju ut sedlarna för att göra det svårare att förfalska och nu när de nya sedlarna funnits några år så tar vi in de gamla, säger Mats Bruce.

De nya 100- och 500-lapparna har en genomsiktsbild och ett folieband på vänster sida, något som de gamla sedlarna saknar. 20-lappen har inget folieband men den nya sedeln är mindre än den gamla och är lila i stället för blå.

Ungefär 5 procent av de fem miljarderna är i omlopp men den som vet med sig att de har pengar hemma behöver inte oroa sig. Fram till den sista december i år kan sedlarna bytas in genom att man handlar för dem eller sätter in dem på banken eller Svensk kassaservice.

– Om man inte vill sätta in dem så kan man växla mot nya sedlar på banken, men om det rör sig om stora summor är det bäst att ringa innan, säger Bruce.

Kan sättas in på banken till och med april

Efter nyår kan man inte handla för pengarna, men väl sätta in dem på banken fram till den 28 april 2006.

– 50-öringen som vi byter ut mot det kopparfärgade myntet kan man inte sätta in på banken efter nyår, säger Bruce.

Riksbanken får ofta samtal från människor som hittat gamla sedlar i samband i dödsbon eller gamla bankfack. Även de äldsta sedlarna som kallades tillbaka 1987 och 1998 kan växlas hos Riksbanken till en kostnad av 100 kronor.

Therese Holmberg