Familjen skulle vräkas samma dag

En man är anhållen misstänkt för mord på en kvinna och tre barn. Familjen hade stora skulder och skulle avhysas klockan nio på torsdagsmorgonen. Men innan kronofogden hann avhysa dem började det brinna i lägenheten.

– Vi fick ju avbryta. Vi var på plats ungefär samtidigt som brandkåren och räddningstjänsten, säger Dan Eriksson, kommunikationsavdelningen hos Kronofogdemyndigheten.

En kvinna och tre barn avled under mystiska omständigheter i en lägenhet i stadsdelen Angered, Göteborg. En nära anhörig sitter anhållen misstänkt för mord.

När Aftonbladet tittar närmare på familjens livssituation visar det sig att de har stora skulder. Kvinnan, som stod för hyreskontraktet, hade inte betalat hyran på två år.

– Det är lite drygt 140 000 kronor de är skyldiga. Det är i princip två års hyror. Ärendet har pågått ungefär så länge och vi har haft flera möten med dem där socialtjänsten har varit med, säger Anna-Carin Lundblad, uthyrningsansvarig hos Gårdstensbostäder.

Låssmeden var först på plats

Avhysningen skulle ske klockan nio på torsdagsmorgonen. Anna-Carin Lundblad berättar att hon skulle närvara och hade bestämt träff med kronofogden och låssmed utanför huset. Låssmeden var först på plats.

– Jag träffade låssmeden utanför entrédörren. Han sa att det brann i en av lägenheterna i huset. Då visste han inte i vilken. Han hade larmat räddningstjänsten. Vår huschef sprang upp och bankade på alla dörrarna för att få ut folk. Sedan inväntade vi räddningstjänsten, säger Anna-Carin Lundblad.

Hon försäkrar att avhysningsförsöket inte hade inletts innan tragedin var ett faktum. Kronofogden kom ungefär samtidigt som räddningstjänsten.

”Det är fruktansvärt, jag har inga ord”

När räddningstjänsten kom blev Anna-Carin Lundblad och de andra uppmanade att flytta sig bakom en avspärrning. Hon såg inte så mycket av räddningsarbetet men har tagit illa vid sig.

– Jag tycker det är fruktansvärt. Jag har inte ord. Det är över min fattningsförmåga – så tragiskt, säger hon.

Hur har ni försökt lösa situationen för familjen?

– Vi går väldigt, väldigt långt för att rädda barnfamiljer. Vi vill inte avhysa människor och när det finns barn med så lägger vi extra mycket arbete på att lösa det. Men det är klart bor man i en lägenhet så måste man betala hyra.

Familjen har, enligt Anna-Carin Lundblad, bott på adressen sedan 2010. Den första tiden sköttes hyran väl. Men nu har hyran inte betalats på två år.

Vad sa de själva, varför betalade de inte?

– De sa inget om varför. De har hela tiden sagt att de ska betala och att de ska börja betala av det och det datumet. Men de betalade inget de senaste åren.

Socialtjänsten hänvisar till sekretess

Socialtjänsten i Angered vill inte kommentera fallet utan hänvisar till sekretess.

Varför ordnande ni inte ett nytt, tillfälligt, boende åt familjen? Det handlar ju om barn.

– Jag kan inte svara på det. Jag måste se hur mycket vi kan uttala oss, säger Marie Åhman, kommunikationschef hos SDF Angered.

Efter några minuter svarar Marie Åhman följande på mejl:

”Områdeschefen för Bistånd och Service, Mia Sjödahl, gör efter att ha rådgjort med Göteborgs Stads Stadsjurist, bedömningen, att socialtjänstens ärende med den drabbade familjen i sin helhet omfattas av sekretess och att vi därför inte kan besvara dina frågor.”

Både kvinnan och hennes man hade skulder hos Kronofogden. Dan Eriksson, kommunikationsavdelningen hos Kronofogden, bekräftar att en kroninspektör fanns på plats under torsdagen för att hjälpa till med avhysningen.

Vad tänker du om att kvinnan och barnen dör samtidigt som ni ska göra en avhysning?

– Vad vi kan se finns det ingen koppling till händelsen, säger Dan Eriksson.

Publisert:

LÄS VIDARE