Nya larm om barnrånare på Södermalm

avGustaf Tronarp

Publicerad:
Uppdaterad:

För tredje dygnet i rad har det kommit rapporter om barn som ligger bakom rån och rånförsök på Södermalm i Stockholm.

Minst två pojkar har gripits.

Under de senaste nätterna har ett flertal pojkar gripits misstänkta för bland annat rån, rånförsök och våld mot tjänsteman i eller i närheten av Södermalm i centrala Stockholm. Den yngsta av de frihetsberövade är endast nio år gammal.

På onsdagskvällen kom nya rapporter om barn som misstänks för brott.

”Tyvärr har vi ändå fler larm om försök till stölder nu i kväll på Söder. Samma område, samma beskrivningar av gäng av killar”, skrev Södermalmspolisens yttre befäl på Twitter sent i går kväll.

Minst två gripna

Ett av fallen rör två pojkar som togs för snatteri i en mataffär.

– De stoppades av en väktare och ska då ha rivit personen och försvunnit från platsen. De kunde senare gripas efter att vi fått ett signalement i närheten av Gamla Stan, säger Björn Sigerhall, stationsbefäl på Södermalm.

Frustrerade poliser

Flera poliser har uttryckt stor frustration över att de barn som grips och lämnas över till de sociala myndigheterna mycket snabbt släpps igen. De härstammar i många fall från andra länder, och saknar vårdnadshavare i Sverige.

”Vad gör myndigheterna? Det kan inte fortgå!!!”, skriver en polis på Twitter.

– Vi kan konstatera att det är ett stort bekymmer med 100-tals ungdomar utan vårdnadshavare driver runt. Men polisen får inte gripa, låsa in eller utreda. Det är socialtjänstens ansvar och vi kan inte ha åsikter om deras arbete, har Elisabeth Anestad, biträdande polischef i Stockholm city, tidigare sagt till Aftonbladet.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Stockholm