Ökning av incidenter: ”Föräldrar kollar i mobilen”

Foto: Ronneby kommun.
Brunnsbadet i Ronneby.
NYHETER

Ansvariga för Brunnsbadet i Ronneby har valt att larma om att de haft en kraftig ökning av incidenter där deras badvakter behövt ingripa.

– En orsak är att föräldrar sitter med sina mobiler mer och mer, säger Peter Nilsson, anläggningsansvarig.

Anställda på Brunnsbadet i Ronneby i Blekinge har under sommaren märkt en dramatisk ökning av antalet ingripanden från badvakter.

De tvingas hoppa i och rädda barn undan fara – samtidigt som föräldrarna i många fall sitter i sin egen värld och tittar ned i mobiltelefonen.

– Vi har en kraftig ökning i år. Vi har resonerat kring vad det är som händer och en orsak är att föräldrar sitter med sina mobiler mer och mer, säger Peter Nilsson, anläggningsansvarig.

Han har varnat för det höga antalet ingripanden – 62 stycken på två månader – i bland annat Sydöstran och andra lokala medier. Han är besviken på hur många föräldrar agerar på badet med sina barn.

– Vi märker överlag att föräldraansvaret har minskat, man litar på armpuffar och att badvakterna ska ingripa istället. Vi vill inte vara poliser, vi vill att barnen ska ha roligt. Men nu får vi ibland gå och leta efter föräldrar och det är tråkigt.

”Släpp aldrig uppsikten”

Peter Nilssons tips till föräldrar är enkla men viktiga.

– Du ska aldrig släppa uppsikten om ditt barn och vara i närheten. Man är till och med med i vattnet. Det behövs bara ett ögonblick om det sker en olycka.

Efter uppmärksamheten i medierna har många hört av sig till kommunen med beröm och tips på hur de kan gå vidare.

– Vi har fått mycket respons på det här där folk tycker det är rätt och vissa tycker att vi ska införa mobilförbud. Det finns simhallar där det är förbjudet men det är svårt på en utomhusanläggning. Vi ska ha en diskussion och se hur vi går vidare, säger Peter Nilsson.

Så ingriper du om någon håller på att drunkna 01:11
ARTIKELN HANDLAR OM