Emma hjälpte skadad – då blev hon hotad

Foto: Privat
Emma Ädel, 21.
NYHETER

När Emma såg en skadad kvinna vid vägkanten grep hon in direkt. Då blev hon utskälld – av en irriterad trafikant, rapporterar SVT Gävleborg.

– Han skrek: ”kom hit så ska jag slå dig, flickjävel”, säger Emma till Aftonbladet.

Emma Ädel, 21, jobbar inom hemtjänsten i Gävleborg. I tisdags var hon på väg från en kund i Gävle till Sandviken, och när hon körde längs en gata i Gävle fick hon syn på något längre fram som låg vid ett övergångsställe.

– Först tänkte jag att det inte kunde vara en människa, när jag såg det på kanske 250 meters avstånd. Folk körde ju förbi, säger Emma.

Men när hon kom närmre såg hon att det var en äldre dam som låg längs vägen, helt livlös.

– Jag körde bilen snabbt åt sidan och ställde den på en mindre väg. Sen sprang jag över gatan så bilarna fick tvärnita.

Då såg en kille i en byggarbetsbil vad som hände. Han hade med sig ett första hjälpen-kit. Tillsammans hjälptes de åt att stoppa blödningen från kvinnans panna och ringa 112.

– Hon var inte vid medvetande och blödde väldigt kraftigt. Samtidigt som jag har 112 i telefonen hör jag hur någon tutar, säger Emma.

Hotades av bilist

Först bortsåg hon från ljudet. Men till sist sa killen som var med och hjälpte kvinnan att han trodde att det var henne bilisten försökte få kontakt med.

När Emma gick fram till bilen såg hon att det var ett äldre par därinne. Emma frågade vad de ville – och fick till svars höra att hon var ”dum i huvudet”.

– De frågade varför jag bara hade ställt bilen där jag ställt den, och sa: ”tänker du orsaka en olycka till”. Jag blev väldigt irriterad, och frågade om de inte hade sett vad vi höll på med.

Det hade föraren i bilen. Men han tyckte inte att två personer behövde hjälpa kvinnan, utan att Emma kunde sätta sig i sin bil och köra vidare. Emma höll inte med – och då började mannen hota henne, säger hon.

– Han skrek: ”kom hit så ska jag slå dig, flickjävel”. Sen flyttade jag fram bilen, och då fortsatte han, och sa: ”var det här så jävla svårt? Varför gjorde du inte det från början”, säger Emma.

Ska upprätta anmälan

Till sist körde bilisten från platsen. När ambulansen kommit kom en kvinna fram till Emma, och berättade att hon tagit registreringsskylts-uppgifter från bilisten som hotat henne. Emma planerar att upprätta en polisanmälan.

Dessutom har hon fått kontaktuppgifter till den skadade kvinnan, som vårdas på sjukhus.

– Jag vill gärna se att hon mår bra, så jag tänkte ringa henne i slutet på nästa vecka.

Hennes Facebookinlägg om händelsen har fått över 1 000 gilla-markeringar. Hon är glad över att många uppskattar hennes insats och håller med om att föraren i den andra bilen behandlat henne illa.

– Jag blev så himla ledsen och irriterad efteråt. Det kändes som jag gjorde en väldigt fin insats, och så säger de att jag vill orsaka en trafikolycka. Jag ville hjälpa damen så fort jag kunde, då prioriterar man inte att hitta parkeringsplats.

ARTIKELN HANDLAR OM

Gävle