Brittiska orienterare gick till Ryssland för att dricka öl – greps

NYHETER

Fyra brittiska orienterare tog en sväng över ryska gränsen för att dricka några öl. Det borde de inte ha gjort. De blev nämligen gripna av finsk gränspolis.

– Om ryssarna hade hittat dem skulle deras vistelse ha blivit ännu mer äventyrlig, säger gränsvaktens utredare Timo Häkkinen enligt The Guardian.

Männen hade precis deltagit i en orienteringstävling i sydöstra Finland. De var på väg tillbaka till sitt hotell i staden Joenssu när de plötsligt fick en brilliant idé: Varför inte ta en sväng över gränsen mot Ryssland och fira lite?

Sagt och gjort. De vek av från sin rutt och tog en 7,5 mil lång omväg mot gränsen. De parkerade bilen vid vägkanten och påbörjade sedan vandringen över det finska gränsområdet och in i Ryssland. Där knäckte de glatt ett par öl innan de promenerade tillbaka.

– De var på den ryska sidan i kanske 15 minuter. På andra sidan gränsen hade de druckit flera öl, säger Timo Häkkinen till Yle.

Hårdbevakat område

Väl tillbaka på finsk mark möttes de dock av mindre muntra miner. Den finska gränsvakten hade nämligen hittat den parkerade bilen och bestämt sig för att möta upp sällskapet. De fyra orienterarna greps och riskerar nu att ställas inför rätta för det otillåtna gränsöverskridandet.

Den 130 mil långa gränsen mellan Finland och Ryssland löper till stor del genom glesbefolkade skogsområden. Den skyddas på båda sidor av gränsområden som är mellan en och sju kilometer djupa.

För att beträda dessa områden krävs ett speciellt tillstånd. Området bevakas hårt från den finska sidan, och att korsa gränsen är bara tillåtet vid ett antal officiella platser där resenärer måste uppvisa visum.

Tur i oturen

De fyra orienterarna medgav för gränsvakten att de sett och förstått de många varningsskyltar som finns uppsatta i närheten av gränsen. När de väl bestämt sig för att vandra över till Ryssland hade dock inget kunnat få dem att motstå frestelsen.

I väntan på åklagarens beslut har männen släppts och tillåtits att återvända till Storbritannien. Gränsvaktens utredare Timo Häkkinen säger att de hade tur som blev upptäckta på den finska sidan, och inte den ryska.

– Om ryska gränsvakter hade upptäckt dem skulle de ha hållits kvar där för att sona för sina handlingar, säger han till Yle.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ryssland

Finland

Öl