Teddy, 11, hånades av lärare på avslutningen

avJonna Claesson

Publicerad:
Foto: Privat/TT

På Nyhemsskolan i Halmstads skolavslutning fick varje elev i femman en medalj runt halsen med en personlig hälsning från läraren. Texten på Teddys lapp fick både honom och hans mamma att reagera, skriver Hallandsposten.

– Jag sa bara ”Ta av dig den nu”. Jag blev iskall och illamående, säger Annelie Bergqvist.

När Annelie Bergqvist kom till Nyhemsskolan i Halmstad för att se sin elvaåriga son Teddys skolavslutning, såg hon direkt att någonting var fel.

– Han stod med huvudet och hängde och vinkade åt mig att komma fram till honom. Så sa han ”Mamma, titta på denna lappen”.

Varje elev i årskurs fem hade fått en personlig hälsning från deras lärare runt halsen. När Annelie såg vad läraren hade skrivit på Teddys ”medalj” frös hon till is.

”Lämnade skolavslutningen”

”Teddy tycker det här med att skriva och läsa är rätt trist, han försöker det slippa med all sin list. Han kan då berätta om något som hänt. Något han hittat på eller är allmänt känt”, stod det på lappen.

– Jag sa bara ”Ta av dig den nu”. Jag blev helt iskall och illamående. Efter allt vi har gått igenom med skolan. De har tidigare kallat honom elak och sagt att de inte orkar med honom. Nu börjar jag undra hur de har behandlat honom.

Annelie och Teddy lämnade skolavslutningen på en gång.

– Han ville bara gå därifrån, så vi rymde. På kvällen frågade han mig om jag tyckte att han skrev och räknade dåligt. Och om lärarens text menade på att han ljuger om saker. Han har haft det riktigt jobbigt i skolan men det handlar inte om att han inte vill, utan om att han har svårt för att lära och koncentrera sig.

Annelie har delat med sig av händelsen i en Facebookgrupp för föräldrar som har elever på skolan och varit i kontakt med skolans rektor.

– Alla vuxna människor som har sett den här lappen har tyckt att den varit hemsk. Men rektorn säger att det är en ”olycklig formulering” och att läraren skrivit lappen med kärlek.

”Vill aldrig mer träffa dem”

Men Annelie tänker ta det här vidare.

– Någon av de andra vuxna på skolan måste ju ha reagerat på texten. Om man som specialpedagog inte kan se att en elev har det svårt så har man fel resurser i skolan, säger hon och fortsätter:

– Jag tänker ta det här vidare för det är en kränkning. Tänk att stå på skolavslutningen, bland alla andra barn, och ha den texten runt halsen. En vuxen hade säkert kunnat hantera det men Teddy är elva år.

Enligt Yvonne Schnell, som är rektor för F-5 på Nyhemsskolan var texten olyckligt formulerad.

– Jag tänkte att den var olyckligt formulerad. Samtidigt känner jag läraren och vill försvara henne. Hon säger att hon skrivit texten med kärlek, att hon tycker mycket om eleven och inte haft en tanke på att den skulle kunna misstolkas eller uppfattas som kränkande, säger Yvonne Schnell till Hallandsposten.

Efter rektorns uttalande i tidningen har hon sagt att skolan gärna träffar Teddy för att be om ursäkt – något Annelie inte går med på.

– Han sa att han aldrig mer vill träffa dem och det behöver han inte. Vi har kämpat tillräckligt. Nu börjar han ny skola till hösten och jag hoppas att det blir bättre, jag kommer vara som en hök.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Skolbarn

Halmstad