”Valsystemet har utsatts för en hackerattack”

NYHETER

Oron tilltar i Kenya efter valet.

Den sittande presidenten Kenyatta går mot storseger – medan oppositionsledaren Odinga talar om fusk.

– Valsystemet har utsatts för en hackerattack, säger han.

1 av 4 | Foto: REUTERS
Oroligheter i Kenya efter uppgifter om falskt valresultat

Den sittande presidenten Uhuru Kenyatta, 55, går mot en storseger i valet i Kenya.

Med 94 procent av rösterna räknade leder han med 54,4 procent av rösterna mot oppositionsledaren Raila Odingas 44,8 procent.

Men nu tilltar oron i det östafrikanska landet.

Oppositionsledaren Raila Odinga, 72, har under onsdagen kallat uppgifterna att den sittande presidenten skulle ha vunnit 54 procent av rösterna för ”fiktion”, enligt The Guardian.

I stället hävdar oppositonsledaren att han bestulits på segern i tisdagens val efter en hackerattack mot valkommissionens datorsystem, som ska ha lett till att valresultatet manipulerats.

– Man kan bara lura människor under en begränsad tid. Valet 2017 var en bluff, sa han under en pressträff på onsdagen, enligt Reuters.

Oroligheter på gatorna

Några källor för anklagelsen har inte lagts fram och företrädare för Kenyattas parti tillbakavisat uppgifterna. Valkommissionens högste chef säger att valet varit fritt och rättvist, men att uppgifterna om manipulation ska utredas, enligt AP.

Direkt efter Odingas tv-tal ska kaos ha brutit ut på olika håll i Kenya.

Odingas supportrar har gått ut på gatorna för att protestera mot resultatet. De har blockerat vägar och bränner däck för att visa sitt missnöje. Den kenyanska polisen har skjutit tårgas mot demonstranter i staden Kisumu och den fattiga Nairobistadsdelen Mathare.

Demonstranter uppger också att de har beskjutits med skarp ammunition, enligt AP.

Uhuru Kenyatta har varit Kenyas president sedan 2013. Valet ses som en test av stabiliteten i ett av Afrikas viktigaste länder.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kenya