Putins största kritiker gripen inför demonstration

NYHETER

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har gripits i sin bostad - strax innan ett stort demonstrationståg var tänkt att börja gå i Moskva.

Navalnyj har planerat massdemonstrationer mot korruption i hela landet.

”Han vill att jag ska hälsa er att planerna inte ändras”, skriver hustrun Julja Navalnaja på makens Twitterkonto.

Foto: Pavel Golovkin / AP TT NYHETSBYR N
Oppositionsledaren Alexey Navalnyj.

Sedan tidigt imorse har det samlats människor i olika städer över hela Ryssland för att på Aleksej Navalnyjs uppmaning demonstrera mot korruption i landet i samband med att Ryssland firar den nyskapade högtiden ”Rysslands dag”.

Strax efter klockan 12 svensk tid uppgav Navalnyjs fru att oppositionsledaren hade gripits utanför parets bostad i Moskva.

Olaglig enligt myndigheter

”Hej, det här är Julja Navalnaja. Aleksej har gripits i trappuppgången i vårt hus. Han vill att jag ska hälsa er att planerna inte ändras: Tverskaja”. skriver hon på Navalnyjs officiella Twitterkonto.

Hon uppmanade med andra ord människor att hålla sig till planen att samlas på Tverskaja-gatan i Moskva, dit Navalnyj flyttat demonstrationen med kort varsel, vilket gjort den olaglig enligt ryska myndigheter. Tverskaja-gatan leder fram till Kreml.

Samtidigt som Navalnyj greps twittrade presstalespersonen för anti-korruptionsorganisationen FBK, som Navalnyj leder, att högkvarteret haft störningar i sin livesändning under dagen, och att elen stängts av.

Navalnyjs Youtube-kanal, som sänt live för omkring 50 000 tittare, har också haft störningar under hela dagen.

Flera timmar tidigare varnade myndigheter om att demonstrationsplanerna i Moskva ansågs vara olagliga.

”I strid mot lagen”

”Vi varnar för att varje försök att ordna illegala evenemang på Tverskaja i Moskva står i strid mot lagen, sa statsåklagaren i ett uttalande, enligt CNN.

Kort efter att demonstrationerna inletts rapporterade tidningen Novaja Gazeta att hundratals demonstranter hade gripits i S:t Petersburg och Moskva. Även i andra städer har demonstranter gripits under dagen.

Trots det hördes människor ropa ”Ner med tsaren” och liknande slagord mot presidenten Vladimir Putin i flera olika städer. Närmare 10 000 beräknades ha gett sig ut på demonstrationerna, enligt flera medier.

Senast i mars ordnades liknande anti-korruptionsdemonstrationer som sägs ha dragit 100 000 deltagare i hela landet. Även då greps oppositionsledaren Navalnyj, som kallas frontfigur för demonstrationerna.

FAKTA

. Aleksej Navalnyj

Aleksej Navalnyj är en 40-årig rysk aktivist, jurist och bloggare som har gjort sig känd genom sin skarpa kritik mot landets regering och korruption. Han leder antikorruptionsfonden FBK, men har också engagerat sig direkt i politiken, bland annat genom att kandidera i Moskvas borgmästarval.

Navanyj har växt fram som oppositionens karismatiska och inte minst yngre ansikte utåt. Dessutom leder han stora protester, som nästa gång planeras till den 12 juni.
Hans parti Framstegspartiets politik är främst ekonomiskt och politiskt liberalt med antikorruption, minskad centralmakt och ökad transparens högt upp på dagordningen.

Navalnyj har dock också väckt kontrovers genom nationalistiska uttalanden, och tidigare deltagande i en hårdför nationalistmarsch.

Källa: TT