Putins största kritiker gripen inför demonstration

avAlexandra Carlsson Tenitskaja, Nivette Dawod

Oppositionsledaren Aleksej Navalnyj har gripits i sin bostad - strax innan ett stort demonstrationståg var tänkt att börja gå i Moskva.

Navalnyj har planerat massdemonstrationer mot korruption i hela landet.

”Han vill att jag ska hälsa er att planerna inte ändras”, skriver hustrun Julja Navalnaja på makens Twitterkonto.

Foto: Pavel Golovkin / AP TT NYHETSBYR N
Oppositionsledaren Alexey Navalnyj.

Sedan tidigt imorse har det samlats människor i olika städer över hela Ryssland för att på Aleksej Navalnyjs uppmaning demonstrera mot korruption i landet i samband med att Ryssland firar den nyskapade högtiden ”Rysslands dag”.

Strax efter klockan 12 svensk tid uppgav Navalnyjs fru att oppositionsledaren hade gripits utanför parets bostad i Moskva.

Olaglig enligt myndigheter

”Hej, det här är Julja Navalnaja. Aleksej har gripits i trappuppgången i vårt hus. Han vill att jag ska hälsa er att planerna inte ändras: Tverskaja”. skriver hon på Navalnyjs officiella Twitterkonto.

Hon uppmanade med andra ord människor att hålla sig till planen att samlas på Tverskaja-gatan i Moskva, dit Navalnyj flyttat demonstrationen med kort varsel, vilket gjort den olaglig enligt ryska myndigheter. Tverskaja-gatan leder fram till Kreml.

Samtidigt som Navalnyj greps twittrade presstalespersonen för anti-korruptionsorganisationen FBK, som Navalnyj leder, att högkvarteret haft störningar i sin livesändning under dagen, och att elen stängts av.

Navalnyjs Youtube-kanal, som sänt live för omkring 50 000 tittare, har också haft störningar under hela dagen.

Flera timmar tidigare varnade myndigheter om att demonstrationsplanerna i Moskva ansågs vara olagliga.

”I strid mot lagen”

”Vi varnar för att varje försök att ordna illegala evenemang på Tverskaja i Moskva står i strid mot lagen, sa statsåklagaren i ett uttalande, enligt CNN.

Kort efter att demonstrationerna inletts rapporterade tidningen Novaja Gazeta att hundratals demonstranter hade gripits i S:t Petersburg och Moskva. Även i andra städer har demonstranter gripits under dagen.

Trots det hördes människor ropa ”Ner med tsaren” och liknande slagord mot presidenten Vladimir Putin i flera olika städer. Närmare 10 000 beräknades ha gett sig ut på demonstrationerna, enligt flera medier.

Senast i mars ordnades liknande anti-korruptionsdemonstrationer som sägs ha dragit 100 000 deltagare i hela landet. Även då greps oppositionsledaren Navalnyj, som kallas frontfigur för demonstrationerna.

ARTIKELN HANDLAR OM