Experten efter Borgs avgång: ”Kinnevik måste tydligt markera”

NYHETER

Anders Borg har polisanmälts efter uppgifterna om att han antastat festdeltagare och kallat kvinnor för horor.

Nu slutar han som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima, meddelar han själv i ett inlägg på Facebook.

Enligt sparekonomen Claes Hemberg hade det varit omöjligt för Borg att sitta kvar i ett bolag som har 100 000 aktieägare.

1 av 3 | Foto: Björn Lindahl
Anders Borg.

”I en situation med stor uppmärksamhet i media väljer jag lämna mitt uppdrag som vice ordförande i Kinneviks styrelse och styrelseledamot i Bima av omsorg om bolagen”, skriver Anders Borg i sitt inlägg på Facebook.

Han skriver även att han inte har gjort sig skyldig till något brottsligt och att det handlar om "hörsägen och överdrifter".

”Min ursäkt på Facebook handlade om att jag betett mig otrevligt. Den ska inte tolkas som ett erkännande av brott. Jag har inte gjort något brottsligt. Rykten, hörsägen och överdrifter i tredje hand bör inte ligga till grund för spekulationer om brottsanklagelser.”

Vidare skriver Anders Borg att han inte kan kommentera händelsen ytterligare, eftersom polisen upprättat en anmälan.

”Kan inte ha polisanmälan”

Kinnevik meddelar i ett pressmeddelande att styrelsen har accepterat Anders Borgs avgång. Enligt Claes Hemberg, sparekonom på Avanza, hade det inte varit möjligt för Anders Borg att sitta kvar.

– Kinnevik är så folkligt att det inte hade varit möjligt att ha kvar honom. Vi vet inte vad som har hänt, men jag utgår från att Cristina Stenbeck har fått hela historien klar för sig och gjort bedömningen att han inte kan vara kvar, säger Claes Hemberg.

– När du är en person som sitter på en sådan viktig post måste du föregå med gott exempel och med ett gott omdöme, man kan inte ha en polisanmälan om sexuellt ofredande på sig.

”Gubbiga värderingar”

Claes Hemberg menar att om så bara hälften av det som Anders Borg anklagats för är sant, så är det tillräckligt.

– Sitter du på en sådan här viktigt post och trampar över, ja, då är det svårt att vara kvar. Gubbiga värderingar på ett bolag som rekryterar de allra bästa kvinnorna och männen och har 100 000 aktieägare, det går inte. Kinnevik måste tydligt markera i sådana här frågor, annars kommer det bli svårt att rekrytera och behålla toppkvinnorna, säger Hemberg.

Här kan du läsa Anders Borgs Facebook-inlägg i sin helhet:

ARTIKELN HANDLAR OM