Fridolin om nästa val: Blockpolitiken är död

NYHETER

Under fredagen frågades MP-språkröret Gustav Fridolin ut av Aftonbladets Lena Mellin och Robert Aschberg.

Han konstaterade då att blockpolitiken är död efter nästa val.

– Jag tror inte att vi har några blockgränser längre.

Det var under fredagens utfrågning i Aftonbladets tält som Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin svarade på frågan om han tror att blockpolitiken kommer att vara död efter nästa val 2018.

– Det tror jag åtminstone. Björklund har utryckt det smart om man inte tycker att ytterkantsrörelser som Sverigedemokraterna ska få inflytande då måste vi andra samarbeta med varandra. Det finns bara de två valen.

Vill ha bättre regler för familjeåterförening

Vidare svarade Fridolin ja på frågan om Miljöpartiet kommer att gå till val på en mer generös flyktingpolitik.

– Det kommer vi att göra. Vi jobbar nu stenhårt med familjeåterförening för dem som har rätt till det. Det är en grundläggande princip och jag vill se att Sverige återgår till det regelverk som vi haft runt familjeåterförening.

Vad vill ni ska hända när den här tillfälliga lagen löper ut 2019?

– Ett exempel är att vi ska ha bättre regler för familjeåterförening. Ett annat handlar om HBTQ-flyktingar där vi ser att den skyddsgrund som var viktig för dem togs bort i och med den mer restriktiva lagen.

Men det betyder ju att du är emot den politik som din egen regering driver?

– Det betyder att jag är en politiker som är pragmatisk och kompromissar när det behövs och som försöker väga vad vi kan lyckas med nu mot vad vi måste göra framåt.

– Det innebär inte att jag kommer att sluta säga hur jag vill ha det eller vilka steg jag vill ta. Jag kommer fajtas varje dag men inser att det finns andra som vill annorlunda och då får man sättas sig ned och förhandla.

Vilka regeringskonstellationer kan du tänka dig efter nästa val?

– Jag tror inte att det är ansvarsfullt av demokratiska partier i det parlamentariska läge som finns i Sverige och i ett svårt omvärldsläge att börja valrörelsen med att ställa ultimatum mot en lång rad andra partier.

– Jag vill fortsätta jobba med Socialdemokrater då vi kan göra mer bra politik men det som är viktigare är att vi är fler partier som kan sitta ned och samtala. Men jag kommer aldrig att vara en del av en regeringen som lutar sig mot Sverigedemokraterna.

Kan era väljare lita på att ni håller era vallöften den här gången?

– Det man ska kan lita på är att vi kommer gör allt vi kan för det men inget parti som inte får 51 procent av rösterna kan genomföra all sin poltik. Är man ett mindre parti i en minoritetsregering så måste man kompromissa.

– Men vi har nog lärt oss en del.

ARTIKELN HANDLAR OM