Donald Trump

Trump i maratonmöte med Putin i Hamburg

Av: 

Joakim Magnå

NYHETER

Donald Trump pressade Vladimir Putin om den misstänkta ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet när de sågs i Hamburg på fredagen.

Även Ukraina, Syrien, terrorism och IT-säkerhet avhandlades i mötet som drog ut rejält på tiden.

Enligt den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson försökte presidentfrun Melania Trump vid ett tillfälle "få ut" sin pratglade make.

Följ direktrapporteringen från G20 i Hamburg

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Samtalet mellan Donald Trump och Vladimir Putin skulle ha pågått i en halvtimme, men till slut hade presidenterna konverserat i två timmar och 16 minuter.

– Vi hade en väldigt lång diskussion med den amerikanske presidenten. Många frågor kom upp, bland annat Ukraina, Syrien och andra problem, så väl som bilaterala frågor, sa Putin efter maratonmötet, uppger den ryska nyhetsbyrån Tass.

– Kampen mot terrorism och IT-säkerhet kom också upp.

Även ländernas utrikesministrar Rex Tillerson och Sergej Lavrov närvarade.

Trump satte press på Putin

Tillerson beskriver presidenternas samtal som ”konstruktivt”. På en pressträff förklarar han att Trump inledde mötet med att ta upp den misstänkta ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet 2016, rapporterar AP.

Enligt Rex Tillerson var diskussionen ”robust och uttömmande”. Donald Trump satte vid flera tillfällen press på Vladimir Putin i frågan. Men Putin ska ha nekat till rysk inblandning.

Sergej Lavrov säger att Trump godtog Putins försäkran om att Moskva inte lagt sig i det amerikanska valet. Detta dementerades senare av amerikanska tjänstemän, enligt CNN.

Länderna enades om att diskutera saken vidare framöver.

Man kom också överens om att inrätta en särskild grupp för att jobba för ökad IT-säkerhet.

– Presidenten gör rätt i att fokusera på hur vi nu går vidare från något som vid det här laget kan vara en olöslig meningsskiljaktighet, sa Rex Tillerson på pressträffen.

Melania Trump försökte avbryta

Ryssarna bad om att få se bevis för rysk inblandning i valet under mötet, men fick inga. Tillerson säger, enligt CNN, att det är upp till de amerikanska underrättelsetjänsterna.

Rex Tillerson förklarar att han upplevde att Trump och Putin hade "positiv kemi" och att båda verkade ha svårt att sluta prata. Enligt honom ska personerna utanför mötesrummet ha blivit otåliga och vid ett tillfälle skickades presidentfrun Melania Trump in för att försöka "få ut" maken, skriver AP.

– Men det lyckades uppenbarligen inte, säger Tillerson.

Att mötet drog ut på tiden innebar att Japans premiärminister Shinzo Abe fick vänta på Vladimir Putin, något den ryske presidenten bad om ursäkt för.

Vapenvila i Syrien

I samband med mötet kom nyheten att USA och Ryssland enats om ett eldupphör i sydvästra Syrien. Vapenvilan kommer att börja gälla den 9 juli.

Rex Tillerson säger på pressträffen att Trump-administrationen inte ser någon framtid för president Bashar al-Assad, hans familj eller regim i Syrien, skriver AP. ”Hur” och när al-Assad ”försvinner” återstår att se, enligt Tillerson.

”En ära att ses”

Innan mötet skakade de båda presidenterna hand sittande i varsin vit fåtölj innan det formella mötet inleddes 15.45 lokal tid bakom stängda dörrar.

– Herr Putin, det är en ära att ses, sa Trump till den samlade pressen, enligt AP.

– Jag är glad över att träffa dig.

Den amerikanske presidenten påpekade att de båda redan hunnit tala med varandra en hel del i Hamburg och att det varit ”väldigt bra” samtal.

På den korta pressträffen innan mötet uttryckte Donald Trump optimism.

– Vi ser fram emot att väldigt många positiva saker ska hända för Ryssland och för USA, sa han.

Putin: Viktigt att träffas

För Donald Trump och Vladimir Putin är G20-mötet i Hamburg första gången de ses personligen. De har tidigare bara talat med varandra i telefon. Putin kommenterade detta faktum innan det formella mötet.

– Vi har talat i telefon många gånger om väldigt viktiga bilaterala och internationella frågor. Men telefonkonversationer är aldrig tillräckligt, sa han och tillade att han hoppades på ”gott resultat” av samtalen.

Manar till lugn om Nordkorea

Vladimir Putin kommenterade i samband med ett möte med Sydkoreas president Moon Jae-in tidigare på fredagen situationen i Nordkorea – vars kärnvapen- och robotprogram är ett troligt samtalsämne med Trump.

– Det nordkoreanska kärnvapenprogrammet är ett mycket allvarligt problem. Men vi får inte förlora självkontrollen och vi måste agera pragmatiskt och väldigt försiktigt, sa den ryske presidenten, enligt Tass.

ANNONS

REA: Upp till 50% på Nike - fynda kläder, skor och allt du behöver till träningen!

Extern länk från Nike

Shoppa här!

Publisert:

LÄS VIDARE

Här är alla kända Ryssland-kopplingar i Trumplägret

ÄMNEN I ARTIKELN

Donald Trump

Vladimir Putin

G20

Hamburg

Syrien