IS skyller moskésprängning på väst – uppmanar till hämnd

NYHETER

Terrorsekten IS har sprängt den medeltida al-Nurimoskén i Mosul.

Nu skyller de attentatet på USA och uppmanar till hämnd mot västvärlden.

– Det är ett sätt för dem att väcka vrede och mobilisera mot USA, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. 

Foto: HANDOUT / TT NYHETSBYRÅN

2014 intog IS staden Mosul i Irak, och sedan dess har terrorsektens svarta flagga varit hissad vid al-Nurimoskén. Nu har IS sprängt den medeltida moskén och minareten.

Moskén har varit ideologiskt viktig för IS. Platsen har varit sektens ideologiska hjärta och det var där de utropade sitt självdeklarerade kalifat, skrivet CNN.

”IS erkänner sig besegrad”

IS sprängde moskén när irakiska styrkor närmade sig byggnaden.

"Våra styrkor avancerade mot sina mål djupt inne i Gamla staden och när de kom inom 50 meter från al-Nurimoskén begick Daesh (IS) ännu ett historiskt brott genom att spränga al-Nurimoskén och Habamoskén", skriver generallöjtnant Abdulamir Yarallah, den övergripande militäre chefen för Mosuloffensiven, i ett uttalande enligt AFP.

Enligt Iraks premiärminister Haider al-Abadi betyder det här att terrorsekten erkänner sig besegrad.

Skyller på USA

Magnus Ranstorp, terrorforskare vid Försvarshögskolan, håller dock inte med Iraks premiärminister om att IS erkänner att de förlorat slaget.

– De erkänner aldrig att de besegrats, de kämpar till döds. Det bränner marken bakom sig och kommer att strida till döds, säger Ranstorp till Aftonbladet. 

I interna kanaler anklagar terrorsekten USA för att ligga bakom sprängningen – vilket är ”1 000 procent falskt” enligt uppgifter från amerikansk militär till CNN.

Magnus Ranstorp menar att IS skyller förödelsen på USA för att spä på ilskan mot västvärlden.

– Det är ett sätt för dem att väcka vrede och mobilisera mot USA, säger Ranstorp. 

Att felaktigt påstå att USA har förstört moskén är ”den bästa knapp man kan trycka på”, enligt honom.

Underblåser hot i västvärlden

Att IS skyller på USA kan komma att ytterligare öka risken för attentat i västvärlden.

– Det finns redan direktiv och försök inom IS som säger att man ska slå till mot väst. Den här incidenten är viktig för att mobilisera och ökar risken ytterligare för attentat, säger Magnus Ranstorp och påpekar samtidigt att det endast är en komponent av flera.

Terrorsekten har blivit pressad under slaget i Mosul – men det är långt ifrån över.

– De existerar på andra platser, de existerar bland civilbefolkningen, de existerar på internet. Deras överlevnadskapacitet är mycket stor, säger Ranstorp. 

– Självklart känner de sig pressade, men en organisation med en domedagsprofetia är inte en sådan som kapitulerar eller låter sig erkänna sig besegrad, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM

Mosul

Terrorism

USA

Irak

IS/Daesh