Trump kan sparka ministern efter resor med privatjet – ”Vi får se”

NYHETER

USA:s sjukvårdsminister Tom Price har flugit privatjet i tjänsten för hundratusentals dollar bara sedan maj i år.

Nu överväger Donald Trump att sparka honom.

– Vi får se, säger den amerikanske presidenten.

1 av 3

Den amerikanska sajten Politico avslöjade nyligen att Tom Price sedan i maj flugit privatjet vid 26 tillfällen till en kostnad av över 400 000 dollar.

USA:s hälso- och sjukvårdsdepartement har svarat att Price har rätt att chartra flygplan när vanligt reguljärflyg inte är tillgängligt. Enligt Politico hade Price dock kunnat välja vanligt flyg till en bråkdel av kostnaden vid många av de 26 resetillfällena.

Startat utredningar

Förra månaden chartrade Tom Price ett privatjet för att flyga till Georgia, där Price och hans fru har hus. Price anlände då till Georgia en och en halv dag innan han skulle tala på en medicinkonferens.

Både kongressen och hälso- och sjukvårdsdepartementet har nu startat utredningar av Prices resevanor, skriver Politico.

Vita husets pressekreterare Sarah Huckabee Sanders har inte velat ta resorna i försvar utan i stället sagt att de inte var godkända av Vita huset.

”Inte nöjd med det”

I en intervju med Fox News sa Tom Price nyligen att han skulle sluta flyga privatjet i tjänsten.

– Vi har hört kritiken. Vi har hört oron. Vi tar väldigt allvarligt på det och har tagit till oss det.

Frågan är om det räcker för att blidka Donald Trump. Den amerikanske presidenten fick på onsdagen frågan om han kommer att sparka sin sjukvårdsminister.

– Vi får se, sa Trump till reportrar utanför Vita huset innan han flög till Indianapolis där han skulle presentera sin nya skattereform.

– Jag tittar närmare på det. Jag är inte nöjd med det, och det låter jag honom veta, fortsatte presidenten.

”Åt helvete för NFL”

Vid samma spontana pressträff passade Trump på att ge ytterligare en känga till den amerikanska fotbollsligan NFL. Många av ligans spelare har i protest mot polisens våld mot svarta på sistone valt att gå ner på knä under nationalsången – något som retat upp den amerikanske presidenten.

– Man kan inte ha folk som inte respekterar vår nationalsång, vår flagga, vårt land. NFL måste förändras, annars kommer det gå åt helvete för deras verksamhet, säger Trump.