Nato stoppar militär träning i Irak

Spänningen mellan Iran och USA ökar.

Nato har beslutat att stoppar all militär träning i Irak på grund av konflikten.

Samtidigt varnar båda parter för nya attacker.

Iran har lovat att hämnas efter att den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani dödats på USA:s president Donald Trumps order. I väntan på Irans svar på attacken har spänningen mellan länderna ökat.

Utvecklingen har fått Nato att hålla ett extrainkallat krismöte under måndagen. Efteråt meddelade militäralliansen att de står bakom USA, och pekar anklagande mot Iran.

– Vi fördömer unisont Irans stöd till en rad olika terroristgrupper, säger Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare.
Jens Stoltenberg, Natos generalsekreterare.

”Våld och provokationer”

Enligt Natos generalsekreterare har man från amerikanskt håll lagt fram motivet till den dödliga attacken. Nato avbryter därmed sitt träningsuppdrag i Irak med omedelbarverkan.

Beslutet förblir till dess att det bedöms vara möjligt att återuppta träningen igen.

– Vid mötet i dag uppmanade de allierade till återhållsamhet och nedtrappning. En ny konflikt ligger inte i någons intresse. Så Iran måste avstå från ytterligare våld och provokationer, säger Stoltenberg.

Hotar om hämnd

Även FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar de inblandade parterna att ta ett steg tillbaka, men har inte fått gehör.

Istället har Iran utlovat att hämnas efter attacken som dödade toppgeneralen Qassem Soleimani.

Löftet har fått Trump att varna för att USA i så fall slår tillbaka på nytt.

”Hota aldrig Iran”

Konflikten pågår även på sociala medier.

”Iran kommer aldrig att ha ett kärnvapen”, skriver Trump på Twitter.

Inlägget publicerades på måndagen och är en reaktion på Irans besked om att landet tänker överge kärnavtalet och sluta begränsa sin urananrikning.

Irans president, Hassan Rouhani, uttalar sig kort därpå och hänvisar då till Iran Flight 655. Det iranska passagerarflygplanet sköts ner av den amerikanska flottan för 32 år sedan och samtliga ombord, 290 personer, dog vid attacken.

”De som kommer ihåg numret 52 bör också komma ihåg numret 290. Hota aldrig Iran”, skriver Rouhani på Twitter.

Nummer 52 kan kopplas till president Trumps hot om att attackera 52 iranska mål ”om Iran angriper några amerikaner, eller amerikanska tillgångar”.

Det kan också kopplas till den iranska revolutionen 1979 då 52 amerikaner hölls gisslan på den amerikanska ambassaden i Teheran.

Publisert:

LÄS VIDARE