Vicekansler i skandalvideo – krav på avgång

avTT

Foto: Darko Vojinovic/AP/TT
Österrikes vice förbundskansler Heinz-Christian Strache är i blåsväder efter ett avslöjande filmklipp. Arkivbild.

Österrikes opposition kräver att vice förbundskansler Heinz-Christian Strache ska avgå sedan det avslöjats hur han erbjudit offentliga upphandlingar i utbyte mot kampanjstöd.

De tyska tidningarna Der Spiegel och Süddeutsche Zeitung har publicerat ett filmklipp som spelades in med dold kamera inför det österrikiska parlamentsvalet 2017.

I det syns Strache, som är partiledare för nationalistiska och högerpopulistiska Frihetspartiet (FPÖ), och en av FPÖ:s parlamentsledamöter diskutera med en kvinna som utger sig för att vara släkt med en rysk oligark om vilka investeringar hon kan göra i Österrike.

Ta över kvällstidning

Gruppen diskuterar huruvida kvinnan skulle kunna ta kontroll över landets största kvällstidning, Krone Zeitung, och Strache påpekar att den under nytt ledarskap skulle kunna hjälpa honom och hans parti i valrörelsen. Han antyder sedan att kvinnan skulle få tillgång till upphandlingar.

Klippet spelades in i en villa på Ibiza, men ingen av tidningarna berättar vem som gjorde det.

De österrikiska socialdemokraterna SPÖ kräver att Strache avgår som vice förbundskansler och kallar det som avslöjats för den största skandalen i Österrike efter världskrigen. Det liberala partiet Neos kräver också Straches avgång – och anser att ett nytt parlamentsval nu är "oundvikligt".

"Mycket alkohol"

Heinz-Christian Strache medger att mötet ägt rum, men säger att han inte gjort något fel. Han säger också att det dracks mycket alkohol den kvällen och att det rådde språkförbistring.

FPÖ är den något mindre parten i en regering som leds av konservativa Folkpartiet (ÖVP). Samarbetet är sedan tidigare spänt, efter en rad avslöjanden i närtid om högerextrema sympatier i FPÖ-leden.

Förbundskansler Sebastian Kurz (ÖVP) har ännu inte kommenterat uppgifterna om Strache, rapporterar den österrikiska nyhetsbyrån APA.