Manifestation för gripna imamer

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Flera imamer har tagits i förvar de senaste veckorna.

Under lördagen hölls en manifestation i Stockholm för de gripna imamerna.

En av personerna bakom demonstration ska vara terrordömda Amer al-Hasani. Det avslöjar tidningen Expo.

De senaste veckorna har fem personer, som misstänks verka i den radikala islamistiska miljön, tagits i förvar av Migrationsverket på begäran av Säpo.

En av de omhändertagna är Gävleimamen, Abu Raad, som uppges förespråka den antidemokratiska saudiska riktning inom islam som kallas wahhabism. 2014 avslöjades han av Gefle dagblad och frilansjournalisten Magnus Sandelin hylla terrororganisationen IS offensiv i Irak. Själv förklarade han då att han syftade på hjälporganisationer.

De övriga frihetsberövade är Abu Raads son, en imam från Västerås, en person som har en ledande position bland muslimer i Västerbotten och en rektor för en muslimsk friskola i Göteborg. Enligt Expressen som har pratat med terrorforskaren, Magnus Ranstorp, ska alla personer ha verkat i samma radikala islamistiska miljö.

”Extremistmiljöerna har vuxit”

– Jag tror att anledningen till att det sker nu har att göra med Syrienkriget och att extremistmiljöerna i Sverige har vuxit från cirka 200 till 2 000 personer. Det är Säpos uppgift att bromsa tillväxten till extremistmiljöerna, säger Magnus Ranstorp till TT.

På Norrmalmstorg i Stockholm hade ett hundratal personer samlats för att protestera för de gripna imamerna genom att gå gemensamt från Norrmalmstorg till riksdagen.

Något motiv till varför männen har tagits i förvar har inte uppgetts. Men Magnus Ranstorp tror att det är för att Säpo vill flytta fram positionerna mot militant islamism, skriver TT.

Det är Islamiskt Kurdiskt Kulturcentrum, IKKC, som står för demonstrationstillståndet. Föreningens representant Mushin Asinger, säger till Expressen att de vill veta anledningarna till varför imamerna gripits.

– Finns det bevis vill vi veta. Finns det inte bevis vill veta varför de sitter inne. Man vill veta sanningen, säger Asinger till tidningen.

1 av 5 | Foto: CAROLINA BYRMO

Terrordömd bakom demonstrationen

Under fredagen avslöjade Expo att en av personerna som samordnat demonstrationen är Amer al-Hasani, som tillsammans med svensk-serbiska radikalislamistiska terroristen Mirsad Bektasevic dömdes till 15 års fängelse i grekisk domstol för medlemskap i terrororganisation och innehav av krigsmaterial. Amer al-Hasani säger till Expo att han inte ligger bakom demonstrationen.

– Jag har inte varit med i planeringen av demonstrationen utan bara vidarebefordrat information, säger Amer al-Hasani till Expo.

De båda dömda terrorbrottslingarna fick sina straff sänkta till sju år och tre månader i juni 2018.

Senare samma år blev han av okänd anledning frisläppt och återvände till Sverige. UD ville då inte kommentera frisläppandet, skriver Expo. al-Hasani ska vara tillbaka i Göteborg och kopplas åter igen samman med radikalislamism. Han anser sig dock vara oskyldig och i en kommentar till Expo hävdar han att det pågår en process för att få honom frikänd i Grekland.

1 av 5 | Foto: CAROLINA BYRMO
Publicerad:

LÄS VIDARE