Våldsutsatta råds använda kodord på apotek

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:

Hotellrum för utsatta, rådgivning i matbutiken – och möjlighet att få hjälp genom att använda ett kodord på apoteket.

Det är några av åtgärderna som har införts i Frankrike där anmälningarna om våld i hemmet ökar i coronavirusets spår.

Förra veckan klev en kvinna in på ett apotek i staden Nancy i nordöstra Frankrike. Men hon var inte där för att köpa medicin. I stället uppgav hon kodordet "mask 19" som har införts som ett nödrop och som betyder att hon har utsatts för våld i hemmet. Kort därefter greps hennes partner av polisen.

I takt med att världen stängs ner på grund av coronaviruset ökar oron för kvinnor och barn som tvingas vara instängda hemma med våldsamma partners eller föräldrar.

För att den som inte vågar eller har möjlighet att ringa polisen ska få hjälp har regeringen i Frankrike infört systemet med kodord – inspirerad av en liknande åtgärd på Kanarieöarna.

"Deras hat, vår död" har sprejats på en vägg i Paris i protest mot det utbredda problemet med våld i hemmen i Frankrike. Arkivbild.
Foto: Kamil Zihnioglu/AP/TT
"Deras hat, vår död" har sprejats på en vägg i Paris i protest mot det utbredda problemet med våld i hemmen i Frankrike. Arkivbild.

Första fallet

Kvinnan i Nancy var såvitt känt först ut, sedan den franska regeringen fattade beslutet i förra veckan, säger en talesperson för jämställdhetsminister Marlène Schiappa till CNN.

Polisens ingripanden på grund av våld i hemmet har ökat med minst 36 procent i Paris och 32 procent i övriga Frankrike sedan invånarna beordrades att stanna hemma för att minska spridningen av viruset. Minst två fall handlar om mord.

Jämställdhetsminister Marlène Schiappa har sagt att isoleringen i hemmen kan bli "grogrund för våld".

Foto: Laurent Cipriani/AP/TT
Frankrikes jämställdhetsminister Marlène Schiappa. Arkivbild.

Betalar hotell

Därför kommer den franska staten att betala för upp till 20 000 hotellnätter för att offer ska kunna slippa undan en våldsam partner. Dessutom kommer omkring 20 särskilda rådgivningscenter att sättas upp i livsmedelsbutiker – en av de få platser i samhället som fortfarande håller öppet – dit kvinnor kan vända sig när de handlar.

– Det största problemet är hur vi ska öka kontaktpunkterna med kvinnor. Eftersom det är svårt att gå ut så vill vi vara säkra på att stödsystemen faktiskt når ut till kvinnorna, säger Marlène Schiappa till tidningen Le Parisien.

Publicerad:

LÄS VIDARE