Ovanligt lugn helg i Stockholms nattliv: ”Extrem situation”

Reporter: Josefine Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Adolphsson, till höger.
Foto: ANDREAS BARDELL
Adolphsson, till höger.

Till följd av coronaviruspandemin får restauranger och barer i Sverige endast inneha bordservering och social distansering uppmanas.

Det verkar ha gett effekt på kroglivet i Stockholm.

– Ett befäl beskrev det som den lugnaste helgen i sin polisiära karriär, säger polisinspektör Viktor Adolphson.

En ovanligt lugn helg med mindre folk ute på krogarna, så beskrivs den senaste helgen i Stockholms nattliv.

Viktor Adolphson är polisinspektör i trygghetsgruppen Södermalm, Stockholm, och driver Twitterkontot YB Södermalm.

”Den lugnaste helgen i min polisiära karriär, sammanfattade ansvarigt befäl från kroglivet och på allmänna platser”, twittrade han under måndagsmorgonen.

– Folk verkar inte ha partajat eller varit utomhus i samma utsträckning som tidigare. Det är bra att allmänheten respekterar direktiv och anbefallningar från myndigheterna. Det är bättre än att vi måste hantera situationen med tvång, säger Viktor Adolphson.

Svårt se samband direkt

För drygt en vecka sen kom beskedet att restauranger och barer i Sverige endast får inneha sittande bordsgäster – något som verkar ha varit en bidragande faktor.

– Det är ju svårt att dra paralleller så tidigt och att spå någon trend redan nu. Men vi ser absolut att den här helgen var ovanligt lugn, särskilt med tanke på att det var löningshelg. Om folk inte är ute så händer inget och det blir lite tryggare på allmän plats, säger han.

Foto: BARDELL ANDREAS
Södermalm i Stockholm i lördags kväll.

Har det i stället varit fler ärenden än vanligt av annan karaktär?

– Nej. Patrullerna har ryckt ut på psykisk ohälsa och brott i nära relationer, men inte mer än vanligt utan så ser tyvärr normalbilden ut, säger han.

Viktor Adolphson ser positivt på att polisens resurser frigörs från krogärenden och att de yttre patrullerna kan lägga tid på annat.

– Vi får hoppas att det fortsätter. Då kan vi ha en högre närvaro närmare medborgare och vara mer synliga för att skapa trygghet. Det är en extrem situation vi lever i och när vi är ute möter vi allmänhet som känner oro och då kan vi lägga tid på att samtala och sprida lite lugn, säger han.

PODD Coronaviruset och kampen för ett vaccin

I det här avsnittet av Aftonbladet Daily pratar vi om när ett vaccin kan vara klar och vilka risker finns när forskarna jobbar under en sån tidspress? Gäst är Jorma Hinkula.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad: