Coronapandemin

Tegnell om utlandsresor: Kanske aldrig blir som vanligt

Av: 

Johanna Rapp

NYHETER

Det kan dröja upp till ett år tills vi kan flyga utomlands igen, säger Anders Tegnell.

Samtidigt menar han att coronakrisen kan ha förändrat vårt resande för alltid:

– Utlandsresor tror jag kommer ta ett bra tag innan det blir som vanligt igen, om det någonsin blir det. Det får vi se, säger Tegnell.

Inför påsk har Folkhälsomyndigheten uppmanat alla att undvika onödiga resor och att stanna hemma istället. Enligt siffror från mobiloperatören Telia har stockholmarna hörsammat uppmaningen då man kunnat se att resandet till de stora skidorterna i fjällen minskat med över 90 procent jämfört med förra året.

Anders Tegnell har dock sagt att han tror att svenskarna kommer att kunna resa inom Sverige till sommaren. Däremot tror han att det kommer dröja tills vi kan räkna med att flyga utomlands igen.

– Det är svårt att veta men jag tror att det kommer ta rätt länge. Det här är ett världsomspännande problem som vi ser just nu, en världsomspännande händelse och den kommer fortsätta att hända under lång tid så jag tror att vi pratar många månader, säger Anders Tegnell.

Först nästa år – eller?

– Ja, jag tror det. Ska man vara realistisk innan det här har lugnat ner sig plus alla efterdyningar. Det är inte så enkelt att starta upp ett samhälle igen.

”En dag i sänder”

Själv har Anders Tegnell inte gjort några egna sommarplaner än.

– Nej, jag tar en dag i sänder just nu.

För du har ju pratat om att man kanske kan resa inom landet till sommaren?

– Ja, det tror jag man kan göra men som sagt utlandsresor tror jag kommer ta ett bra tag innan det blir som vanligt igen, om det någonsin blir det. Det får vi se.

Det kan dröja innan vi kan resa som vanligt igen, enligt Anders Tegnell

Risk för fortsatt höga dödstal

På torsdagens presenterade Folkhälsomyndigheten de senaste siffrorna över hur svenskarna insjuknat i covid-19. Det handlar om 9 141 bekräftat smittade fall i Sverige och 793 dödsfall.

Hårdast drabbat är fortsatt Stockholm. När kulmen av dödsfall i Stockholm kan komma har Tegnell svårt att svara på.

– Vi vet att dödsfallen egentligen speglar vad som händer några veckor tillbaka. Så det finns en definitivt risk för att vi kommer se fortsatt höga dödstal i Stockholm ett tag framåt, säger han.

ANNONS

20% Rabatt på solskydd & solkräm för alla hudtyper och behov! - Lloyds Apotek

Extern länk från LloydsApotek

Beställ här

Publisert:

LÄS VIDARE

Senaste nytt om coronaviruset

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Folkhälsomyndigheten

Anders Tegnell

Coronaviruset