Europeiska kvinnor flyr karantänen – för att lyxfesta i Stockholm

Rika europeiska tjejgäng fixar frillan i Sverige

Ryktet om den svenska fristaden har spridit sig.

Europeiska lyxturister kommer till Sverige för att fixa håret, gå på restaurang och festa, menar frisörer som Aftonbladet pratat med.

– Hon var jätteglad för att hon kunde komma hit och färga håret, och uppenbarligen så hade flera av hennes vänner gjort det samma, säger en av frisörerna.

Många länder i Europa tacklar coronaviruset med ”lockdowns”, vilket innebär att frisörsalonger, restauranger och klubbar har bommat igen. Men möjligheten till lyx och flärd finns kvar i Sverige, någonting som lockar jetseters från Europa.

Frisören Sofia, som egentligen heter någonting annat, har fått flera kunder som kommer till Stockholm och ”lyxturistar”.

– Det är kvinnor från Europa som reser hit för att deras egna länder stängt ner. De kommer hit för att fixa hår och naglar, äter på restaurang och festar sedan på kvällen, säger hon.

Sverige har ett bra rykte i coronatider, ett land där man kan leva som vanligt och dessutom få den numera sällsynta känslan av lyx. Men det roliga kostar, det är därför det är främst rika kvinnor som kommer. Sofia berättar om en av hennes kunder från Schweiz köpte en flygbiljett till Sverige för 1800 euro, motsvarande nästan 20 000 svenska kronor.

– Hon var jätteglad för att hon kunde komma hit och färga håret, och uppenbarligen så hade flera av hennes vänner gjort detsamma.

Danskorna åker till Malmö

Hur vanlig den här typen av turism är kan inte Sofia svara på, men hon misstänker att hon inte är den enda. I ett nätverk för frisörer på sociala medier har hon fått många reaktioner.

– Jag börjar förstå varför det svenska sättet inte funkar ute i Europa. Vi är väldigt lydiga mot myndigheter här, och det är man inte på andra ställen.

Problemet finns också i andra städer. Aftonbladet ringde upp fem salonger i Malmö som alla vittnar om en tillströmning av danska kunder. En av frisörerna berättar att en kund sagt att ”Allting är stängt i Danmark så vi får ju åka till Sverige och klippa oss och shoppa."

Inreseförbud gäller inte EU

Under torsdagen kom regeringen med besked om att man förlänger inreseförbudet till Sverige med ytterligare 30 dagar, fram till den 15 maj. Men förbudet gäller inte EU-länder, Storbritannien, Norge, Island, Liechtenstein och Schweiz.

Aftonbladet har sökt gränspolisen som hänvisar de till en informationssida om inreseförbudet. Det står bland annat att flygtrafiken i Sverige har minskat med 90 procent, vilket visar att inreseförbudet fått stor effekt.

Men enligt Sofia har ryktet om möjligheten att komma till Sverige för att leva i flärd spridit sig.

– Om nu gränserna inte är stängda kommer ju fler som har pengar och möjlighet att åka, de som inte bryr sig så mycket, säger Sofia.

Aftonbladet har också sökt inrikesminister Mikael Damberg som inte kunde kommentera saken på fredagseftermiddagen. 

Stängt internetbokningen

Sofia har nu stängt internetbokningen på sin salong, så att hon vet vilka kunder hon får. Hon vill inte vara med att bidra till den här typen av turism.

– Det lär ju inte vara den första eller den sista turisten som gör så här.

Nu tar hon i stället bara emot sina stammisar, så både hon och hennes kunder kan känna sig trygga.

– Om tanken är att vi ska hålla oss inne, hålla avståndet och leva återhållsamt, kan inte det vara så att folk ska komma från andra länder och föra med sig smitta. Det blir ju helt fel.

Sofia heter egentligen någonting annat. 


PODD Därför slår coronaviruset så hårt mot vissa grupper

Coronaviruset sprider sig, mellan alla samhällsgrupper och alla åldrar. Men ändå ser det olika ut. På vilket sätt har corona slagit hårdare mot vissa människor och varför drabbas just vissa grupper? Det pratar vi om i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE