Merkel till EU-basen: Prata med oss

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller presskonferens efter EU-ledarnas webbtoppmöte i torsdags.
Foto: Michael Kappeler/AP/TT
Tysklands förbundskansler Angela Merkel håller presskonferens efter EU-ledarnas webbtoppmöte i torsdags.

NYHETER

Knappt två veckor får EU-ledningen på sig att hitta de rätta stödåtgärderna efter coronakrisen.

Men glöm inte att kolla med oss först, varnar Tyskland.

Inför EU-ländernas webbtoppmöte i torsdags läckte allehanda planer om kommande återhämtningsfond och budgetförändringar ut från EU-kommissionen. Det uppges dock ha väckt en hel del irritation och höjda ögonbryn bland medlemsländer som inte informerats på förhand.

Resultatet blev en tydlig reprimand från Tysklands förbundskansler Angela Merkel till EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, enligt uppgifter till nyhetssajten Politico Europe.

– Glöm inte att prata med oss, betonade Merkel för von der Leyen – som i 14 år fram till i fjol lydde under Merkel som minister i den tyska regeringen.

Förslag i maj?

Exakt när kommissionens förslag ska läggas fram är ännu oklart. "Någon gång under de första veckorna i maj", är än så länge det svävande svaret från kommissionens chefspresstalesman Eric Mamer.

Vad som väntas är hur som helst ett förändrat förslag om EU:s nästa långtidsbudget och besked om hur återhämtningsfonden ska fungera och vad den är till för. Och på vilket sätt EU-pengarna ska ges.

– Det gäller att hitta rätta balans mellan bidrag och lån, sade von der Leyen på sin presskonferens efter toppmötet.

Kommissionen hoppas på beslut om fonden och budgeten redan i juni. Högst sannolikt kommer det emellertid att krävas att stats- och regeringscheferna får chans att träffas på riktigt – inte bara via webben – för att hitta lösningar som passar alla.

Svårt att resa

När regeringschefer och ministrar kan börja mötas på riktigt igen är dock fortsatt högst oklart. Merparten av EU:s medlemsländer har infört strikta reserekommendationer, som ännu inte är på väg att lättas.

Det skapar problem även för alla de vanliga européer som längtar efter att få resa och semestra som vanligt igen, när sommaren är på gång.

– Alla medborgare behöver nog förbereda sig på att det kommer att bli svårt att resa under lång tid framåt, konstaterar utrikesminister Ann Linde (S) efter ett webbmöte med sin tyske kollega Heiko Maas på fredagen.

– Sommarsemestrar som vi är vana vid kommer nog inte att kunna ske i sommar. Allt kommer att hänga på hur kampen mot viruset utvecklas, säger Maas.

Publicerad:

LÄS VIDARE