Idlib

Mest kvinnor och barn i stor flyktingvåg

Av: 

TT

En syrier sörjer sin döda mor efter en flygattack mot deras hem i Sarmin i Idlib den gångna helgen.

Foto: Ghaith al-Said/AP/TT

NYHETER

Den ryskstödda syriska offensiven mot provinsen Idlib har skapat en av de största flyktingvågorna hittills under Syrienkriget. Över en halv miljon människor är i rörelse för att undkomma våldet.

– Den stora majoriteten – 80 procent – är kvinnor och barn, säger David Swanson, talesman för FN-organet Ocha.

Många av dem hade dessutom flytt redan tidigare – ungefär hälften av Idlibs tre miljoner invånare har tagit sig dit för att undkomma krig och misär i övriga Syrien.

– Det förstärker en redan svår humanitär situation i området, med över 400 000 som flytt mellan april och augusti, många av dem flera gånger, säger Swanson.

Syriska regeringsstyrkor har de senaste veckorna rapporterat omfattande framgångar i offensiven. Det innebär att de rycker fram allt längre norrut, vilket i sin tur jagar flyktingarna mot turkiska gränsen.

Turkiet inhyser redan miljoner syriska flyktingar, och har svårt att hantera fler. Ankara-regimen har en allt starkare närvaro i Idlib, i hopp om att upprätthålla en "nedtrappningszon" som ska utgöra buffert mellan gränsen och striderna.

Men denna zon bygger på uppgörelser med Ryssland och hänger på en skör tråd efter strider i måndags som krävde civila och militära liv på alla sidor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Spanien–Sverige i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Erdogan varnar Ryssland efter blodig natt

ÄMNEN I ARTIKELN

Idlib

Syrien

Turkiet

Flyktingsituationen