Sköts ihjäl och brändes upp – nu döms fyra

Reporter: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
Fyra personer har dömts i Uppsala tingsrätt för inblandning i mordet på en 46-årig man, som hittades död utanför Knivsta i februari. Arkivbild.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Fyra personer har dömts i Uppsala tingsrätt för inblandning i mordet på en 46-årig man, som hittades död utanför Knivsta i februari. Arkivbild.

För ett år sedan hittades en man ihjälskjuten och bränd i en rishög i Uppland.

Nu döms fyra personer för inblandning i mordet.

Offret – en 46-årig man – sköts till döds i en lägenhet i Märsta i Stockholm i februari i fjol. Kroppen fraktades sedan till en rishög i Forsby i Knivsta kommun för att där brännas upp. Brandkåren upptäckte kroppen och en mordutredning inleddes efter att det konstaterats att mannen skjutits till döds.

Nu dömer Uppsala tingsrätt en 20-årig man till tolv års fängelse för mord, brott mot griftefrid och grovt vapenbrott. En 48-årig man döms för anstiftan till mord och grovt vapenbrott till 16 års fängelse.

"Att 20-åringen döms till ett kortare straff beror på att han vid gärningen var 19 år. Hade han varit vuxen hade han fått samma straff som 48-åringen", säger rättens ordförande, rådmannen Nils Pålbrant, i ett pressmeddelande.

Dessutom döms en 47-årig man och en 15-årig flicka för skyddande av brottsling till ett års fängelse respektive 30 timmars samhällstjänst.

En man i 40-årsåldern som stod åtalad för skyddande av brottsling frias.

Enligt Upsala Nya Tidning var polisens upptäckt av ett kulhål i golvet i lägenheten i Märsta avgörande för att slå fast var mordet skett. I kulhålet hittades en patron med spår av offrets dna.

Däremot har mordvapnet inte hittats. Det har heller inte gått att fastställa motivet bakom mordet, skriver tidningen.

Publicerad: