Flera nya namn i Solbergs regering

Av:  TT

Norges statsminister Erna Solberg gör en rad ändringar i sin regering sedan Fremskrittspartiet valde att lämna samarbetet.

Det blir nya namn på två tredjedelar av ministerposterna.

Statsministerns eget parti, konservativa Høyre (H), får elva ministerposter och de kvarvarande koalitionspartierna, liberala Venstre (V) och Kristelig Folkeparti (KRF), får fyra var.

Det blir ändringar på 13 av posterna – varav sju tillsätts med politiker som tidigare inte suttit med i regeringen.

Bland de nya ansiktena väcker Abid Raja (V) och Knut Arild Hareide (KRF), som blir kultur- respektive transportminister, störst uppmärksamhet, rapporterar NRK. Raja har varit en skarp kritiker av den nu avhoppade regeringspartnern Fremskrittspartiet (FRP) som han bland annat anklagat för att sprida främlingsfientlighet.

Hareide-effekt?

Även Hareide har varit skeptisk mot FRP och motsatte sig sitt partis beslut hösten 2018 att gå in i regeringssamarbetet. I stället föreslog han ett samarbete med socialdemokratiska Arbeiderpartiet och mittenorienterade Senterpartiet. Då han förlorade striden valde han att avgå som partiledare och har sedan dess varit relativt osynlig i rikspolitiken.

– Knut Arild Hareide blir transportminister. Det vet jag är överraskande for många efter KRF:s vägval. Men jag är glad över att Knut Arild vill bidra i regeringen, och jag tror att det kommer att hjälpa till att öka stödet för samarbetet bland de tre regeringspartierna, säger Solberg under en presskonferens där hon kommenterar sin nya regering, enligt NTB.

Bland de nya namnen finns också 33-åriga Tina Bru (H) som får den i Norge viktiga rollen som olje- och energiminister.

Även andra tunga poster som finansminister och justitieminister går till Høyre.

Ine Eriksen Søreide (H) och Frank Bakke-Jensen (H) behåller sina roller som utrikesminister och försvarsminister.

Minoritetsregering

Regeringsombildningen följer efter att FRP i måndags valde att lämna regeringssamarbetet med sina sju ministrar efter krav från flera av partiets distriktstoppar.

Den utlösande faktorn var ett regeringsbeslut om att en kvinna med misstänkta kopplingar till jihadistgrupper skulle hämtas hem till Norge med sina två barn, varav en sjuk pojke.

Solberg leder nu en regering som har minoritet i stortinget. Inget större problem, hävdar hon.

– Det ger fler öppna diskussioner och debatter i stortinget, utan att allt är bestämt på förhand, säger statsministern enligt NTB.

– I Norge har vi en tradition av att flera partier går samman för att hitta bra lösningar.

Publisert:

LÄS VIDARE