Efter granen – nu kommer tulpanen

Av:  TT

Det odlas 160 miljoner tulpaner i Sverige. Arkivbild.
Det odlas 160 miljoner tulpaner i Sverige. Arkivbild.

När granbarren är uppsopade och amaryllisen har slokat – då vill vi pynta hemmet med tulpaner.

I dag kommer svenskarna köpa mer än en miljon exemplar av den färggranna lökväxten.

Tulpansäsongen börjar redan på hösten, men det är i samband med Tulpanens dag den 15 januari som den startar på riktigt. Under den här veckan ökar försäljningen med 40-50 procent.

Björn Lagergren driver en tulpanodling i Lenhovda i Småland. Han tror att ett skäl till att blomman är så oerhört populär bland svenskarna beror på att den är lättillgänglig och inte speciellt dyr för konsumenten.

– Nu är det väldigt grått och trist ute. Tulpanen är lite av en budbärare för många om att det snart kommer att bli bättre.

Svenskarna köper ungefär en miljon tulpaner varje dag under tulpansäsongen – vilket gör att blomman är mer populär bland svenskarna än hos holländarna. Nederländerna exporterar dock mycket av sina lökar till svenska odlare.

– Under hösten importeras lökar från Nya Zeeland och sedan från Frankrike, men jag skulle säga att över 90 procent är holländska lökar.

Det odlas hundratals olika sorters tulpaner i Sverige.

– Vita tulpaner har varit väldigt populära men är på tillbakagång. Färgerna följer inredningstrenderna, nu spås gula tulpaner komma stort även om vi inte riktigt har märkt av det än, säger Björn Lagergren.

Publisert:

LÄS VIDARE