Happy hour är över på Mallorca och Ibiza

Av: TT

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: Joan Llado/AP/TT
Turister i Magaluf på Mallorca. Arkivbild.

Nu är det slut på happy hour, partybåtar och arrangerade pubrundor i de stimmigaste orterna på Mallorca och Ibiza.

Myndigheterna har tröttnat på överförfriskade turister och inför nya lagar för att begränsa drickandet.

I februari träder nya lagar i kraft, enligt ett pressmeddelande från de regionala myndigheterna på Balearerna, ögruppen som omfattar bland annat Mallorca och Ibiza. Bland annat begränsas många hotells all inclusive-upplägg, där mat och dryck ingår i boendet, till högst tre alkoholhaltiga enheter per måltid.

Det blir inget mer happy hour eller förbetalda pubrundor, så kallad pub crawling. Partybåtar, som plockar upp turister för alkoholstinna turer till havs, förbjuds att lägga till i de berörda orterna.

"Orsakar obehag"

De nya begränsningarna kommer att införas i tre av de största turistorterna där problemen anses vara som störst: Playa de Palma, Magaluf och S'Arenal på Mallorca samt San Antonio på Ibiza. Överträdelser kommer kunna leda till böter på upp till motsvarande drygt en halv miljon kronor.

Lagarna ska enligt det regionala styret stoppa överkonsumtionen av alkohol – "som orsakar obehag och påverkar bilden av resmålen" – för att gynna både turister och de permanenta invånarna. De senaste åren har det vuxit fram protester mot turismen på öarna, bland lokalinvånare som anser att den tagit över samhällena. Protesterna har ofta riktats mot framför allt svenskar, britter och tyskar.

Turistverksamheter förbjuds nu att göra reklam för alkohol och vanliga butiker kommer inte få sälja alkohol nattetid.

Det införs också ett specifikt förbud att hoppa från sin hotellbalkong ned i en pool. Skador och dödsfall i samband med sådana hopp har ökat under senare år, enligt myndigheterna.

Bolag: Upp till resenären

Resebolaget Ving erbjuder resmål till de berörda orterna på bägge öar. Mallorca är bolagets allra största sommardestination, säger pressinformatören Anna Hagberg till TT.

– Det finns många sådana turistdestinationer där det finns problem, men sedan är det ju som vanligt alltid upp till varje resenär att följa de föreskrifter som finns, även om vi såklart informerar, säger hon, och tillägger att man när det gäller till exempel all inclusive får föra en diskussion med myndigheterna och hotellägarna på plats.

Hagberg drar sig inte till minnes att Ving behövt hantera några allvarliga alkoholrelaterade incidenter i närtid. Hon tillstår att det sker alkoholrelaterade incidenter på många resmål, men att Balearerna inte är överrepresenterade.

Angående öbornas växande missnöjesyttringar säger hon att det alltid finns en dialog med myndigheter och hotellägare och att det visat sig, till exempel när enskilda resekoncerner gått i konkurs, vad turismen är värd.

– Mallorca som ö är helt beroende av turismen, så det är på gott och ont, säger Anna Hagberg.

Resebolaget Tui erbjuder också resor till de berörda orterna och meddelar skriftligen att man kommer att följa de nya bestämmelserna i den mån man berörs.

Publicerad: