61-åring utvisas efter stölder från äldre personer

61-åringen genomförde stölder i både Stockholm och Malmö.
61-åringen genomförde stölder i både Stockholm och Malmö.

Den 61-årige mannen begick fickstölder i både Stockholm och Malmö.

Bland annat mot äldre personer som hade det svårt att värja sig.

Tingsrätten har nu dömt mannen till fängelse – och beslutat att utvisa honom.

Den 61-årige mannen slog i november 2019 till mot två kvinnor i Stockholm på en och samma dag.

Tillsammans med en medgärningsman följde han efter den ena kvinnan in i en hiss till en matvarubutik. Väl i hissen stal han kvinnans mobil, från hennes jackficka, och fick då även med sig bankkort som männen sedan tog ut 1 000 kronor från.

Samma dag följde 61-åringen efter en äldre kvinna som skulle till tunnelbanan. Där stal han hennes plånbok, innehållandes 8 500 kronor som han sett att hon tagit ut strax dessförinnan.

Blev påkommen

I maj slog han till mot en äldre man i Malmö.

Mannen befann sig då på Värnhem tillsammans med två andra personer, när han stal en plånbok från en äldre mans jackficka. Ett vittne såg dock stölden och konfronterade 61-åringen - hans två medkompanjoner sprang då från platsen medan han själv inväntade polisen.

Malmö tingsrätt har nu dömt 61-åringen för tre fall av grov stöld samt ett fall av bedrägeri, på grund av det uttag som gjordes med det stulna bankkortet i Stockholm.

Åtalad för rån

Åklagaren yrkade på att 61-åringen skulle dömas för rån vid hisstölden, då målsägande har vittnat om att han hotade henne med kniv. Tingsrätten menar dock att ingenting annat i utredningen stöder att han haft kniven och ifrågasätter även att kvinnan i så fall inte påkallade någon uppmärksamhet samt att hon väntade med att polisanmäla händelsen.

”Mot bakgrund av det anförda anser tingsrätten att enbart målsägandens uppgifter inte är tillräckliga för att finna det styrkt att målsäganden blev utsatt för ett knivhot i samband med tillgreppet”, skriver tingsrätten i domen.

Mannen har även erkänt samtliga av stölderna men har bestämt förnekat att han skulle ha använt sig av en kniv vid något av tillfällena.

Dömd i flera länder

Tingsrätten pekar på att två av de tre målsägande varit äldre personer som haft svårt att värja sig. Då 61-åringen sedan tidigare är dömd för liknande brottslighet i tre andra europeiska länder har påföljden bestämts till 16 månaders fängelse.

Att han tidigare gjort sig skyldig till liknande brottslighet, och därefter slagit till tre gånger inom loppet av ett halvår i Sverige, gör att tingsrätten bedömer det som sannolikt att han kommer utföra liknande brottslighet igen.

Fängelsestraffet kombineras därför med ett utvisningsbeslut, vilket innebär att 61-åringen inte får återvända till Sverige på fem år.

Publisert:

LÄS VIDARE