Frågan om dödshjälp på L- och M-möten

Av:  TT

Dödshjälp är på tapeten inför möten inom Moderaterna och Liberalerna, enligt Ekot. Arkivbild.
Dödshjälp är på tapeten inför möten inom Moderaterna och Liberalerna, enligt Ekot. Arkivbild.

Inom både Liberalerna och Moderaterna kommer krav om utredningar i frågan om dödshjälp, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Frågan lyfts i motioner inför Moderaternas stämma nästa vecka och Liberalernas landsmöte i november.

– Vi väljer inte att födas, men sedan ska vi få vara fria att välja att leva våra liv, också när vi kommer till slutet av livet, säger Liberalernas riksdagsledamot Barbro Westerholm, som driver på för en utredning i riksdagen, till Ekot.

Dödshjälp, eller eutanasi, är olagligt i de flesta länder i världen. Nederländerna, Belgien och Luxemburg är några av undantagen. Dessutom tillåts så kallat assisterat självmord i Schweiz samt i ett fåtal delstater i USA och i delstaten Victoria i Australien.

Begreppet dödshjälp innebär att en läkare ger medicin för att hjälpa en patient att dö efter ett uttryckligt önskemål från personen. När det gäller assisterat självmord är det patienten själv som tar det aktiva steget att administrera läkemedlet.

Miljöpartiet har som ensamt riksdagsparti ställt sig bakom en eventuell utredning i frågan. Centerpartiet ratade förslaget efter en debatt vid den senaste stämman, enligt Ekot.

Publisert:

LÄS VIDARE