Bernies sköna seger

MANCHESTER, NEW HAMPSHIRE. Anhängarna vrålar ”Bernie, Bernie, Bernie” när Sanders kommer ut på scenen. Ljudet är fullständigt öronbedövande.

Det tar flera minuter innan han skrattande får anhängarna att tystna.

Men det som först såg ut att gå väldigt lätt satt till slut långt inne.

Även om det inte blev någon upprepning av röstfiaskot i Iowa förra veckan så gick rösträkningen frustrerande långsamt mot slutet.

Ända tills 85 procent av rösterna räknats ansågs det vara för jämt för att säkert kunna utse en segrare.

Detta efter att Sanders under inledningen av kvällen settt ut som en given segrare med sex procentenheters marginal. Men mot slutet blev det mycket nervöst för de kanske tusen valarbetare och anhängare som samlats på Sanders valvaka på Southerrn New Hampshire University, SNHU i huvudorten Manchester.

Jubel bland anhängarna efter resultatet.
Jubel bland anhängarna efter resultatet.

Sakta men säkert knappade den främste utmanaren Pete Buttigieg, tidigare borgmästaren från Indiana, in på Sanders.

När Buttigieg höll tal på sin valvaka och det kom upp på videoskärmen i drottshallen på SANHU så buade Sandersanhängarna högljutt.

”Markerar slutet för Trump”

Strax därpå byttes den nervösa stämningen till segerns sötma. Bernie Sanders kom upp på scenen tillammans med sin fru Jane och andra i familjen. Hallen fullkomligt exploderade.

Jag har inte sett Sanders le många gånger under de två veckor som vi följt honom i valrörelsen. Men nu både log och skrattade han när han förgäves försökte på anhängarna att dämpa sig så att han kunde börja sitt tacktal.
Till slut lyckades han.

– Den här kvällen markerar början till slutet för president Donald Trump, ropar Sanders.

Det tar flera minuter innan Bernie Sanders skrattande får anhängarna att tystna efter resultatjublet.
Det tar flera minuter innan Bernie Sanders skrattande får anhängarna att tystna efter resultatjublet.

Sedan vill han visa ödmjukhet mitt i segern.

– Jag vill tacka alla de övriga demokratiska kandidaterna som vi tävlade mot. Jag kan säga säkert att oavsett vem som till slut vinner så kommer vi alla att enas bakom den som får nomineringen för att besegra den farligaste presidenten i USAs historia.

”Har en stark gräsrotsorganisation”

Riktigt så enigt låter det inte när man talar med några av Sanders anhängare.

– Personligen känner jag inte alls så, säger Joel Greenberg som håller en blå Bernieskylt i handen. Jag vill att vi alla enas kring idéer som räddar världen från förstörelse. Men just nu är jag bara väldigt glad över att Sanders vann. Jag vet att det kan bli en lång kamp men vi har en väldigt stark gräsrotsorganisation.

Segerpussen med frun Jane Sanders efter att han vann primärvalet i New Hampshire.
Segerpussen med frun Jane Sanders efter att han vann primärvalet i New Hampshire.

Ayesha Wadhawan, 23, är en av de många unga frivilliga som arbetar i Sanders kampanj.

– Segern känns väldigt upplyftande, säger hon. Jag känner mig så lycklig. Nu tror jag att vi blir ostoppbara även om jag vet att det är en väldigt lång kamp som återstår.

Hon skriker för att överrösta musiken med Neil Young som dånar i högtalarna.

När det gällde kampen mellan Sanders och Buttiggieg visade sig opinionsmätningarna vara rätt träffsäkra även om segermarginalen såg ut att stanna kring bara två procent, lite mindre än vad mätningarna förutspått.

Besvikelse för Biden

Däremot missade opinionsinstituten helt Amy Klobuchars extremt starka avslutning av valkampanjen i den nordliga delstaten. Hon hamnade på 20 procent från att tidigare ha legat kring sju.

Därmed skedde ett tronskifte bland de kvinnor som är kvar i kampen. Elizabeth Warren var tidigare den främste kvinnlige kandidaten. Hon hamnade nu bakom Klobuchar. Nu återstår att se om Amy Klobuchar, senator från Minnesota, kan surfa på sin framgångsvåg när primärvalen drar vidare till Nevada och South Carolina de närmaste två veckorna.

För Joe Biden blev New Hampshire en stor besvikelse. Han hamnade först på femte plats. I Iowa blev han fyra. En stor besvikelse för en kandidat som länge legat först i de nationella mätningarna för vem som ska bli Ttumps utmanare.

Biden var inte ens med på sin egen valvaka. Han åkte för att rivstarta sin kampanj i South Carolina i stället.

Publisert:

LÄS VIDARE