Krav på skärpta strafflagar för terrordömda

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Victoria Jones/AP/TT
Efter den terrorrelaterade attacken i Streatham i södra London nyligen inför Storbritannien en nödlag som ska hindra terrordömda att släppas ur fängelse i förtid. Arkivbild.

Regeringen i Storbritannien tillkännagav under tisdagen ett förslag på en nödlag som ska hindra att personer dömda för terroristbrott automatiskt släpps i förtid.

Flera attentat har på senare tid begåtts av villkorligt frigivna. Senast för en vecka sedan dödades två personer i södra London av en man som nyligen hade avtjänat ett fängelsestraff.

Även den man som knivhögg två människor till döds på London Bridge i november var villkorligt frigiven och stod under skyddstillsyn.

– Farliga terrorister ska inte bli automatiskt frisläppta bara för att gå ut och döda och lemlästa oskyldiga människor på våra gator, säger justitieministern Robert Buckland.

Enligt det nya lagförslaget kommer inga terrordömda att släppas innan två tredjedelar av strafftiden har avtjänats och då endast efter beslut av en frigivningsnämnd.

Regeringen hoppas att lagförslaget ska hanteras skyndsamt av parlamentet och kunna träda i kraft redan i slutet av månaden.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM