USA

Kritiken inifrån: Trump trodde Finland låg i Ryssland

Av: 

Sophie Stigfur

NYHETER

Donald Trump har gjort allt för att stoppa den.

Men i dag släpps den redan skandalomsusade boken från Trumps före detta säkerhetsrådgivare John Bolton.

600 sidor med avslöjande observationer inifrån Vita huset – som är allt annat än smickrande för USA:s president.

Boken ”The room where it happened: a White House memoir” har blivit vida uppmärksammad och omdiskuterad innan den hunnit komma ut i bokhandlarna.

Trumpadministrationen har bland annat gått till domstol för att få boken stoppad, med hänvisning till att den innehåller hemlighetsstämplad information.

Men begäran från presidenten och hans stab fick nobben av en federal domare.

Och i dag finns alltså den nästan 600 sidor långa tegelstenen, signerad Trumps före detta säkerhetsrådgivare John Bolton, ute för allmänheten att ta del av.

Boken ”The room where it happened: a White House memoir”.

”Han läste ingenting”

I boken, som handlar om Boltons 17 månader vid presidentens sida, beskrivs Donald Trump som inkompetent och opålitlig. Trump ska bland annat ha frågat Vita husets stabschef John Kelly om Finland är en del av Ryssland. Han ska också ha sagt att det vore "coolt" att invadera Venezuela och att landet i princip är en del av USA.

– Min erfarenhet är att han inte läste någonting, det fanns en ovilja från presidentens sida att informera sig om olika saker, säger Bolton i en intervju med ABC och fortsätter:

– Hans beslutsfattande är så osammanhängande, så ostrukturerat och så fokuserat kring hans egna personliga framgångar att misstag görs som kommer att få allvarliga konsekvenser för USA:s nationella säkerhet.

Kallas förrädare

Trump själv har twittrat att Bolton bryter mot lagen och att boken kommer stå honom dyrt.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo har kallat Bolton ”förrädare”.

– Han besvarar detta på samma sätt som president Trump brukar göra, de använder nedsättande ord och förnekar, men de är inte villiga att bemöta verklig fakta, säger Bolton till ABC.

Bolton har även fått kritik för att ha hållit inne uppgifterna om Trumps påstått själviska agenda i kontakten med Kina, med tanke på att Trump stod inför riksrätt så sent som i februari – men friades.

Bolton arbetade för Trump fram till september 2019. Enligt Bolton sa han då upp sig, medan presidenten hävdar att han fick sparken.

ANNONS EXTERN LÄNK

BARA IDAG – SISTA CHANSEN! Skaffa ett nytt HBO Max-konto här och få 50 % rabatt – livet ut!

HBO Max

Publisert:

LÄS VIDARE

Bolton: Kim skrattar åt Trump

USA stämmer Bolton om Trumpbok

ÄMNEN I ARTIKELN

USA

Donald Trump

John Bolton

Mike Pompeo

Kina

Amerikansk politik