Mannen med halv käke avvek från sjukhus mitt i natten

Hämtades hem från Skövde: ”Trött men mår under omständigheterna bra”

I helgen behövde polisen hjälp att identifiera en man i 80-årsåldern som åkt tåg från Skåne till Skövde.

Mannen bor på vårdhemmet Fogdaröd – men försvann från Skånes universitetssjukhus i Lund.

– Han har lyckats ta sig ut mitt i natten. Men vi fick inte någon information från sjukhuset om detta, säger Maria Nilsson, vd på Fogdaröd.

Klockan 10.38 på lördagen anträffades en äldre man på ett tåg i Skövde, som färdats från Skåne. Mannen tycktes ha förirrat sig och kunde inte redogöra för vem han var eller var han kom från.

Polisen gick därför ut med signalementet om att den anträffade mannen i 80-årsåldern bar sjukhuskläder och att han saknade halva käken.

– Det kan låta dramatiskt att vi går ut med uppgiften att halva käken är bortopererad men det är en oerhört viktig del att kunna identifiera honom, sade polisens presstalesperson Stefan Gustafsson under lördagen.

Såg nyheten i media

På eftermiddagen kunde mannen identifieras.

Det var personal från Fogdaröd, ett vårdhem i Höör som är specialiserat på demenssjukdomar, som nåtts av nyheten i media och kontaktat polisen. Mannen var deras klient.

– Jag är stolt över vår personal som känner direkt att det här måste vi ta tag i, vi sätter oss i en bil och kör upp. De mötte honom i Skövde och såg till att han kom i trygga händer, säger Maria Nilsson, vd på Fogdaröd.

Men det var inte från vårdhemmet Fogdaröd som mannen försvunnit, utan från Skånes universitetssjukhus i Lund. Dit hade mannen åkt med ambulans vid 17.30 på fredagen, kvällen innan han försvann, enligt vd:n.

– Från sjukhuset har han sedan lyckats ta sig ut mitt i natten. Men vi fick inte någon information från sjukhuset om detta, säger Maria Nilsson.

”Det får inte ske”

Mannen är nu återförd nu till sjukhuset.

– Han var trött såklart, men annars mådde han under omständigheterna bra. Vi kommer ha kontakt med sjukhuset och jag har varit väldigt tydlig med att jag vill ha information, säger vd Maria Nilsson.

– Det är djupt beklagligt tycker jag, när en äldre sjuk person irrar bort sig såhär. Jag beklagar verkligen för hans och de anhörigas räkning.

För Maria Nilsson är det viktigt att gå ut med informationen att det var från sjukhuset som mannen försvann, eftersom det tidigare rapporterats att han försvann från vårdhemmet i Höör.

– Tillkallar man ambulans och personen förs iväg är det sjukhusets ansvar att se till att patienten inte försvinner. Sedan vet jag att det är svårt med personer med demenssjukdom och det händer att detta sker. Men det får inte ske, säger Maria Nilsson.

Inlett en internutredning

Skånes universitetssjukhus i Lund bekräftar händelsen för Aftonbladet.

– Jag kan bara beklaga och säga att vi brustit i säkerhet vad gäller detta, säger chefsläkare Sven Karlsson.

Sjukhuset har skrivit en avvikelserapport och inlett en utredning av fallet, som skulle kunna sluta i en lex Maria-anmälan.

– Vi har ju rutiner som innebär att personer, framförallt de som inte klarar sig själv och är beroende av andra, inte ska kunna avvika från vår akutmottagning. Om vi har några bristande rutiner ska vi ändra på dem så att detta inte inträffar igen, säger Sven Karlsson.

Publisert:

LÄS VIDARE