Skyfall översvämmar villor i Kungsbacka

avSandra Killgren

Efter ett rejält skyfall har flera hus i Kungsbacka fått sina källare översvämmade.

Nattens ösregn har drabbat över 30 fastigheter och flertalet spolbilar har ryckt ut för att pumpa ut vattenmassorna.

– Vi kommer att stötta upp med mer folk under dagen, säger Christer Dyrfelt vid räddningstjänsten.

Under natten till fredag har räddningstjänsten fått in ett stort antal larm från personer som drabbats av översvämningar, på grund av det kraftiga regn- och åskovädret i Åsa, Kungsbacka.

– Vi har varit på plats sedan halv fyra imorse, säger Christer Dyrfelt, larm- och ledningsoperatör vid räddningstjänsten Storgöteborg.

1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYR?N
30 fastigheter har översvämmats i Kungsbacka kommun.

Uppringarna har rapporterat om att vattenmassorna trängt in i flera källarutrymmen. Enligt Kungsbacka kommun ska över 30 fastigheter vara berörda. Samtidigt som samtliga dagvattenbrunnar och vattenledningar är fulla.

– Vi har ingen tid på när arbetet kan vara klart utan det beror på i vilken fart vattnet sjunker undan, säger Christer Dyrfelt.

”Pumpar med spolbilar”

Räddningstjänsten och kommunen jobbar nu tillsammans för att pumpa ut vattenamssorna från fastigheterna. Spolbilar är på plats men väntetiderna är långa och de drabbade uppmuntras att skaffa egna pumpar för att få ut vattnet på egen hand.

– Vi är fortfarande på plats och rensar brunnar och pumpar med spolbilar. Vi kommer även att stötta upp med mer folk under dagen, säger Dyrfelt.

Vädertjänsten Foreca bekräftar att det har regnat ordentligt i området under natten till fredag.

– Regnet har varit väldigt lokalt över Kungsbacka. Där har det kommit väldigt kraftiga skurar och också varit inslag av åska, säger Per Holmberg, meteorolog på Foreca.

Foto: Stian Lysberg Solum / TT NYHETSBYRÅN
Räddningstjänsten försöker pumpa undan vattnet.

Mer regn väntar

Den som är trött på nederbörd får hålla ut i ytterligare ett par dagar. På lördagsmorgonen sveper ett nytt regnområde in över Västsverige. Ovädret drar sedan vidare och förväntas beröra stora delar av landet, men framförallt de södra och mellersta delarna.

– Det här blir ett mer ihållande regn och inte lika kraftigt som det i natt, säger Per Holmberg.

Även söndag ser ut att bli en blöt historia. Enligt väderprognoserna kan det komma mellan 20 och 30 millimeter regn i helgen. Sedan ser det ut att ljusna.

– Prognoserna för nästa vecka visar inget ihållande område med regn. Istället blir det lite soligare väder, och kanske någon lokal skur.

ARTIKELN HANDLAR OM

Kungsbacka

Skyfall

Foreca

AB Voice