Tjugo år efter Columbine – "Glöm aldrig"

avTT

Foto: David Zalubowski/AP/TT
Före detta eleven Will Beck undkom skjutningen på Columbine High School för 20 år sedan. På fredagskvällen besökte han minnemonumentet tillsammans med sin familj.
Foto: David Zalubowski/AP/TT
Sextonåriga Maren Strother var inte född när skotten föll i Columbine High School men har växt upp i en omgivning där skolskjutningar är en realitet. Hon tittar på minnesplaketterna över offren.

Tjugo år har gått efter skolskjutningen i Columbine, Colorado, men amerikanska vapenlagar har inte påverkats i någon större utsträckning.

– Det gör mig arg och förbannad, säger Amanda Duran som såg kamrater bli dödade.

Skolskjutningen i Columbine High School den 20 april 1999 är inte den värsta i USA:s historia, men den mest omtalade. Tolv elever och en lärare dödades av två tonåriga elever på skolan, vars namn senare blivit synonymt med skolskjutningar.

Amanda Duran var 15 år när massmordet utfördes. Hon var i biblioteket när sistaårseleverna Eric Harris och Dyland Klebold kom in och började skjuta.

– Jag hörde ett "pang" alldeles till höger om mig, när de sköt flickan bredvid mig. Jag tappade hörseln och var säker på att jag skulle stå näst på tur, berättar hon för AFP.

"Höll andan"

Hon kröp ihop och höll andan, men det väntade skottet uteblev. I stället sköt gärningsmännen sig själva när polisen stormade in.

– Man trodde ju att någon skulle ha infört mer vapenlagar eller krav på mental hälsokontroll innan du får köpa ett vapen, men inget sådan har hänt, konstaterar hon upprört.

Ljusvaka för offren

På fredagskvällen hölls en vaka i grannstaden Littleton, där ett minnesmonument rests. Anhöriga och överlevande tände ljus och lade blommor på platsen där namnen på offren finns ingraverade. Orden "glöm aldrig" är också ristat i stenen.

Skjutningen på Columbine High School fortsätter att göra avtryck i det amerikanska samhället. En stor polisjakt inleddes sedan en 18-åring på sociala medier talat om en skolmassaker och rest från Florida till Colorado där hon köpt ett vapen.

Kvinnan var enligt polisen fixerad vid skolskjutningen i Columbine och larmet ledde till att många skolor stängdes trots att något specifikt hot inte uttalats. Kvinnan hittades död i Denver, Colorado, i onsdags. Polisen tror att hon tagit sitt liv.