Sex döda efter flygplan kraschat in i villa

Eldinfernot i villaområdet

avAndreas Ekström

Minst sex människor har dött och en har skadats efter att ett flygplan störtat in i ett hus i den chilenska staden Puerto Montt.

Mirakulöst överlevde alla i villaområdet eldinfernot.

– Det är piloten och fem passagerare som dött, säger Harry Jürgensen, guvenör i regionen Los Lagos, till 24horas.

Planet lyfte tidigt från La Palomas flygplats i riktning söder ut mot staden Chaitén. Men planet hann inte flyga så långt innan det kraschade. Planet hann bara vara uppe i luften ett par minuter innan något hände som gjorde att planet störtade in i ett hus. Vad som har orsakat dödskraschen är fortfarande okänt. Men enligt guvenören, Harry Jürgensen, har man inlett en undersökning om vad som har orsakat kraschen och ifall någon mer har dött.

– Vi undersöker om det finns fler dödsfall. Men vi vet att piloten tillsammans med fem passagerare har omkommit, en vårdas på sjukhus för skador. I sista minuten var det två personer som inte klev ombord på planet, säger han till nyhetssajten.

1 av 2 | Foto: 33 SEGUNDOS
Sex personer dog i flygolyckan i Chile.

Olyckan hade kunnat bli betydligt värre. Men enligt husets ägare var det ingen som var hemma när planet kraschade. Grannarna som var hemma flydde snabbt ut på gatan och kunde betvittna hur eldinfernot åt upp huset. Strax efter kraschen var brandmännen på plats och påbörjade släckningsarbetet så att branden inte skulle spridas till de andra husen.

Planet ägs av det privata flygbolaget Archipiélagos och är av modellen BN-2B-27 Islander. Bland resenärerna fanns det fyra arbetare vid ett laxodlingsföretag, Salmones Camanchaca, och de skulle på en jobbresa till staden Palena. Företaget har identifierat några av offren och har meddelats deras familjer.

– Vi som företag är oerhört påverkade och vi beklagar djupt det som hänt. Vi kommer att ge familjemedlemmar och våra medarbetare allt stöd som de behöver i dessa tider, säger Salmones Camanchaca i ett pressmeddelande till 24horas.

Flygplanolycka 2008

2008 skedde en liknande flygkrasch där nio personer minste livet. Då riktades det kritik mot myndigheterna i regionen för flygplatsens läge. Då stängdes La Palomas ner och man undersökte om det läget var säkert vilket man kan fram till att det var. Nu kritiseras myndigheterna igen och flera grannar har under tisdagen uttryck oro för att bo så nära en flygplats. Men borgmästaren i Perto Montt menar att kritik alltid kommer när det har sket en olycka.

– Sanningen är att diskussionen kring placeringen av flygfältet alltid kommer när det har skett en olycka, säger Gervoy Paredes, borgmästare i Puerto Montt.

ARTIKELN HANDLAR OM

Chile

Krascher