Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

”I en annan del av Köping”–deltagare tvingas söka jobb på Arbetsförmedlingen

Publicerad 2019-09-20

KÖPING. Kim Nyström har varit med i tv-serien ”I en annan del av Köping”.

Han är intellektuellt funktionshindrad och förra veckan beslutade Försäkringskassan att sluta betala ut ersättning till honom.

Han anses plötsligt vara tillräckligt frisk för kunna ta ett riktigt jobb.

– Det känns som att de tvingar en person i rullstol att ställa sig upp, säger han.

Kim Nyström fick syrebrist när han föddes. Hans hjärna tog skada och han beskriver sig själv som ”en person med en lindrig utvecklingsstörning”.

Under hela skoltiden gick han i särskola och efter studenten fick han aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Via daglig verksamhet, en LSS-insats som personer med en intellektuell funktionsnedsättning har rätt till, arbetar han några dagar i veckan med att måla eller utföra enklare trädgårdssysslor. Två gånger i veckan är han med i teatergruppen Änglarna som flera gånger har medverkat i tv-serien ”I en annan del av Köping”.

10 september 2019 fyllde Kim 30 år. I samband med det fick han besked om att han inte längre skulle få någon aktivitetsersättning från Försäkringskassan. Istället skulle han ansöka om sjukersättning. Men ansökan fick avslag.

– Nu får jag inga pengar alls. Jag är hänvisad till socialen. Men de betalar inte ut något så länge jag har pengar på sparkontot, säger han.

Kim har aldrig kunnat ta hand om sin ekonomi. För tio år sedan drog han på sig mängder av skulder. Obetalda räkningar låg i högar hemma på köksbordet.

Kerstin Wallbom blev då hans gode man, och efter flera års slit har hon både lyckats göra Kim skuldfri och startat upp en liten sparfond åt honom.

”Sparkar på de som ligger”

Om några månader var tanken att Kim för första gången skulle få åka utomlands. Målet var att gå på teater i London. Men så lär det inte bli.

– Jag är så förbannad att jag kokar. Alla som känner Kim vet att han är en fantastisk person men att han omöjligt klarar av ett vanligt arbete. Försäkringskassan sparkar på de som ligger och gör de sjuka sjukare, säger Kerstin Wallbom.

Kim är långt ifrån ensam. Många personer personer med intellektuella funktionsnedsättningar hänvisas numera till Arbetsförmedlingen för att söka ”riktiga jobb” efter att de fyllt 30 år.

Anledningen är att aktivitetsersättning gäller för personer 19–29 år. Därefter måste man ansöka om sjukersättning, och då gäller andra regler.

– Vi bedömer arbetsförmågan utifrån lagstiftningen. I vissa sammanhang kan personer som har haft aktivitetsersättning inte ha rätt till sjukersättning, säger Ingeborg Watz Forslund, områdeschef på avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan.

Hon kan inte uttala sig om specifika fall. Men att Kim nu måste söka ett ”riktigt jobb” tycker både han och alla som känner honom är ”helt galet”.

– Det kommer aldrig fungera för mig att ha ett vanligt jobb. Jag går in i väggen direkt om jag utsätts för den minsta stress. Jag fick testa att fronta varor på Coop, men jag mådde fruktansvärt dåligt, säger Kim.

Maria Berggren arbetar på Hagateatern i Köping där teatergruppen Änglarna har sin dagliga verksamhet.

– De använder hans rättigheter emot honom och säger att han har rätt att få ett riktigt jobb. Men han kan inte söka jobb på arbetsförmedlingen, han kan inte skriva ett CV eller klara sig själv. Det finns inga jobb för någon som har gått i särskola hela sitt liv, säger hon.

Mår väldigt dåligt

Enligt både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen är det svårt att uttala sig om en ”grupp med en specifik funktionsnedsättning”. Det finns ingen avslagsstatistik där diagnos nämns – och inga siffror på hur många jobb det finns på arbetsmarknaden för den här gruppen.

– Det vi vet är att personer med låg utbildningsnivå har svårt att finna ett arbete. De flesta arbeten idag kräver högre utbildning. Man skulle kunna säga att det finns en begränsad arbetsmarknad för personer med låg utbildning eftersom det finns få arbeten som är lågkvalificerade, säger Lotta Edman, pressekreterare på Arbetsförmedlingen.

Kim vet inte vad som händer när pengarna på han sparkonto är slut.

– Jag trivs verkligen på daglig verksamhet, men jag klarar mig inte om jag inte får någon ersättning. Just nu mår jag väldigt dåligt.

ANNONS